Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Pikalo na evropskem izobraževalnem vrhu o pomenu profesionalnega razvoja učiteljev

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo se v Bruslju udeležuje 2. evropskega vrha o izobraževanju, ki se osredotoča na pomen učiteljskega poklica in številne izzive, s katerimi se soočajo učitelji zaradi hitrih družbenih sprememb in tehnološkega razvoja.

Kot je med drugim izpostavil v razpravi o pomenu izobraževanja in usposabljanja učiteljev, se vloga učiteljev spreminja in presega zgolj podajanje znanja. Zato je zelo pomembno, da jim zagotovimo dober sistem profesionalnega razvoja, jim omogočimo razvoj novih kompetenc, večjo avtonomijo in s tem posledično tudi povrnemo zaupanje v učitelje.

Učitelji morajo biti kos družbenim spremembam, novim tehnologijam, novim znanjem, novim generacijam. Nenehno se morajo izobraževati, da lahko uspešno opravljajo svojo novo vlogo, ki presega podajanje znanja. Minister dr. Pikalo je zato izpostavil pomen profesionalnega razvoja učiteljev. Po njegovih besedah je učiteljski poklic eden tistih, kjer razvoj kariere poteka na istem delovnem mestu. “Pospešeno iščemo najboljše možne rešitve, kako narediti kariero učitelja zanimivo oz. kako jim nuditi ustrezno izobraževanje in usposabljanje. Tudi na ta način želimo mlade spodbuditi za ta pomemben poklic z izjemnim poslanstvom,” je med drugim dejal.

Ob robu evropskega izobraževalnega vrha se je minister dr. Pikalo srečal s finsko ministrico za izobraževanje Li Andrersson. Pogovarjala sta se o prvem skupnem zasedanju Sveta EU za izobraževanje in Sveta EU za finance, ki bo 8. novembra. Poudarek zasedanja, na katerem bo eden od govorcev tudi minister dr. Pikalo, bo na pomenu vlaganja v izobraževanje z vidika širših koristi za blaginjo države. 

Minister dr. Jernej Pikalo delovni obisk v Bruslju nadaljuje z udeležbo na srečanju visokih predstavnikov Nemčije, Portugalske in Slovenije, ki bodo v okviru področja raziskav in inovacij predsedovale Svetu EU. Namen srečanja je koordinacija tem EU znotraj trio-predsedovanja in spremenjena vloga tria. Vsebinska stičišča so področje umetne inteligence, izobraževalni trikotnik (povezanost raziskav in izobraževanja) in spremenjena vloga učitelja. 

Pozno popoldan bo minister dr. Pikalo sodeloval na skupnem plenarnem zasedanju Evropski dnevi raziskav in inovacij ter se udeležil tudi za javnost zaprtega sestanka ministrov, evropskih poslancev in predstavnikov Evropske komisije. 

V petek, 27. septembra, bo minister sodeloval na zasedanju Sveta EU za konkurenčnost (raziskave), kjer bodo ministri razpravljali o dolgoročni strategiji EU za trajnostno rast in morebitnih povezavah med programom Obzorje Evropa in drugimi programi EU, pa tudi o vlogi raziskav in inovacij pri doseganju podnebnih ciljev.