Skoči do osrednje vsebine

Minister Rudi Medved na konferenci ACEEEO o integriteti volitev

Minister Rudi Medved nagovoril udeležence konference ACEEEO: “Če želimo zavarovati integriteto volitev, moramo zagotoviti visoko raven varstva.”

Minister za javno upravo Rudi Medved je danes, 25. septembra 2019, nagovoril udeležence na 28. letni konferenci in seji Generalne skupščine Združenja evropskih volilnih organov (ACEEEO), ki jo organizirata ACEEEO in Državna volilna komisija.
minister  Medved nagovoril udeležence konference
1 / 4

Kot je povedal minister Rudi Medved, so volitve proces, ki vključuje različne institucije. Na pobudo Evropske komisije in njenega paketa ukrepov za zagotovitev poštenih in svobodnih volitev v Evropski parlament smo osnovali neformalno skupino, t.i. Nacionalno volilno mrežo. V svojem nastopu se je Rudi Medved zavzel za dobro sodelovanje med vsemi udeleženimi institucijami. Po ministrovih besedah je sodelovanje izjemno pomembno, še posebej v času, ko različne digitalne prakse in uporaba interneta prinašajo nove izzive povezane s kibernetsko varnostjo.

Posebno pozornost je trena nameniti integriteti volitev, je bil jasen minister: »Če želimo zavarovati integriteto volitev, moramo zagotoviti tem pravicam visoko raven varstva. Postopki morajo biti hitri in učinkoviti, po drugi strani pa morajo biti odločitve dobro premišljene, saj lahko napake ogrozijo legitimnost celotnega volilnega procesa.«

Minister se je v svojem nagovoru dotaknil tudi transparentnosti, odprtosti in dobre komunikacije z javnostjo, ki je ključna za zagotovitev zaupanja na volitvah. Po razmišljanju ministra Medveda je zasebnost posameznega volivca osnovni princip vsakega volilnega procesa. Vendar po so volitve lahko uspešne samo takrat, ko so volivci dobro informirani o kandidatih in imajo pregled nad volilnimi rezultati, je poudaril ter izpostavil pomen transparentnega financiranja volilnih kampanj. Na podlagi priporočil Sveta Evrope (GRECO), smo v Sloveniji novelirali Zakon o volilni in referendumski kampanji leta 2013. Veljavni zakon določa objavo poročil o financiranju kampanj na enotnem spletnem mestu. Ti podatki so na voljo tako nadzornim organom in medijem, kot tudi zainteresiranim državljanom. Organizator volilne kampanje mora poročati o vseh relevantnih finančnih vidikih volilne kampanje.

Svojo razpravo je minister zaključil z razmišljanjem, da sta poleg zakonodaje pomembna tudi izobraževanje in nadzor. Le tako lahko zagotovimo pravilno implementacijo zakonskih določil v praksi.

Tema letošnje konference, na kateri sodeluje več kot 150 udeležencev, je Sodno varstvo volilne pravice in transparentnost. Letna konferenca 2019 se osredotoča na vlogo volilnih organov in njihov odnos s sodišči, volivci in političnimi strankami, s ciljem, da se zagotovi zadostna raven zaščite volilne pravice.

Združenje ACEEEO (Association of European Elections Officials) je bilo ustanovljeno 1991, njegov namen je zagotavljati podporo volilnim organom za poštene in svobodne volitve. V združenju je 25 držav članic in nekaj nevladnih organizacij. Generalni sekretar je Zsolt Szolnoki, predsednik izvršnega odbora združenja pa Dušan Vučko.