Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar v New Yorku o pomenu sodelovanja G20 z malimi in srednjimi državami, ki tvorijo večino v ZN

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenski zunanji minister dr. Miro Cerar se v New Yorku udeležuje Generalne skupščine Združenih narodov in posameznih dogodkov, ki spremljajo zasedanje. Sinoči se je minister dr. Cerar udeležil EU srečanja, kjer se je srečal in pogovarjal tako s prihodnjim predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom kot s podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom in irskim predsednikom vlade Leom Vadakarjem. Z novim italijanskim zunanjim ministrom Luigijem Di Maio sta govorila o nadaljevanju političnega dialoga med državama in se zavzela za čimprejšnje bilateralno srečanje.

Slovenija je močna zagovornica medijske svobode, ki je eden od ključnih stebrov za delovanje demokracije v družbi. Slovenija je julija letos pristopila v Koalicijo za svobodne medije, ki je nastala na pobudo Združenega kraljestva in Kanade. Minister dr. Cerar se je julija v Londonu udeležil ustanovne konference in v New Yorku dogodka Defend Media Freedom, ki poteka ob robu GS ZN. O primerih preganjanja in ubojev novinarjev in pomenu zaščite novinarskega dela sta na newyorškem dogodku govorili tako Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay kot odvetnica Amal Clooney, ki vodi skupino odvetnikov, ki nudi strokovno pomoč sodno preganjanim novinarjem po svetu.

Minister dr. Cerar se je v sredo dopoldne udeležil tudi srečanja skupine 30 majhnih in srednje velikih držav, katere članica je tudi Slovenija. Skupina za globalno upravljanje - Global Governance Group (3G) - je nastala na pobudo Singapurja kot protiutež razpravam v okviru G20.  Voditelji držav članic skupine manjših držav v okviru 3G želijo spodbuditi večjo transparentnost dogovorov o zadevah, ki se tičejo tako malih kot srednjih držav in želijo tesneje povezovati s skupino G20 in širšim članstvom Združenih narodov.

Slovenski minister dr. Cerar je na srečanju dejal, da male in srednje države predstavljajo večino v mednarodni skupnosti. Zato je pomembno, da se naš glas sliši in naša stališča upoštevajo. Tesno sodelovanje držav, ki se povezujejo v skupini 3G in držav G20 je v obojestranskem interesu, zlasti pri naslavljanju izzivov, kot so skupen boj za zaustavitev podnebnih sprememb. Pozdravil je sprejem zavez G20 za omejevanje onesnaževanja oceanov in morij s plastiko.

Minister dr. Cerar se je ob robu srečanja pogovarjal tudi z ministrom za umetno inteligenco Združenih arabskih emiratov Omarjem Sultanom Al Olamo. Govorila sta o možnostih povezovanja ZAE in Slovenije, ki bo področje umetne inteligence uvrstila med prednostne naloge Slovenije v času predsedovanja Svetu EU v drugi polovici 2021. Minister dr. Cerar namerava še v letošnjem letu obiskati ZAE, kjer bo tudi uradno odprl slovensko veleposlaništvo v Abu Dhabiju.