Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Bratušek imenovala delovno skupino za razvoj železniške infrastrukture

Delovna skupina za pripravo predloga dolgoročne vizije razvoja in posodobitve železniške infrastrukture bo proučila možnosti hitrih železniških povezav po Sloveniji in ocenila strošek izgradnje teh povezav.

Ministrica Alenka Bratušek v Divači | Avtor: SOJ MzI

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je imenovala delovno skupino za pripravo predloga dolgoročne vizije razvoja in posodobitve železniške infrastrukture.

Člani delovne skupine so postali: dr. Jože P. Damjan, dr. Aleš Groznik, dr. Matej Ogrin, Dušan Mes, mag. Andreja Knez, Monika Pintar Mesarič in dr. Anita Goršek. Predsednik delovne skupine bo Dušan Mes, njegova namestnica pa Monika Pintar Mesarič.

Ministrstvo za infrastrukturo že izvaja in snuje prometno politiko v smeri posodobitve prometnih povezav, izboljšanja javnega potniškega prometa in trajnostne mobilnosti: uvedli smo že enotno vozovnico za javni potniški promet in financiramo tudi dodatne avtobusne hitre linije med večjimi kraji in prestolnico, posodabljamo tudi obstoječe in gradimo nove železniške povezave, da bo več tovora prepeljanega po tirih, hkrati pa bodo povezave med kraji hitrejše, bolj ekonomične in prijazne do okolja in uporabnikov. Med drugim smo za železnice pridobili tudi 101 milijon evrov evropskih sredstev za nadgradnjo povezave Maribor-Šentilj.

Delovna skupina, ki jo je imenovala ministrica Bratušek, bo proučila možnosti hitrih železniških povezav po Sloveniji v okviru mednarodnega železniškega prometa ter ocenila strošek realizacije teh projektov.