Skoči do osrednje vsebine

Šola naj bo tudi prostor za seznanjanje s sodobnimi tehnologijami

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo se je 21. in 22. septembra na povabilo generalne direktorice UNESCO Audrey Azoulay udeležil zasedanja jesenskega letnega srečanja komisije za trajnostni razvoj (»Broadband Commission for Sustainable Development«), v okviru Mednarodne zveze za telekomunikacije in UNESCO. Zasedanje je bilo v New Yorku.

Na zasedanju so bile v ospredju teme, ki jih na UNESCO promovira minister dr. Pikalo: umetna inteligenca, kakovostno izobraževanje in odprta učna okolja.

Minister je na zasedanju poudaril, da je komisija za trajnostni razvoj v prvem desetletju delovanja dosegla polovico zastavljenega cilja, ko je povezala več kot polovico svetovnega prebivalstva s širokopasovno povezavo. Večji izziv pa jo še čaka z uresničitvijo končnega cilja, ki je: zagotoviti vsem prebivalcem sveta dostop do širokopasovne povezave. Da bi to dosegli, bo potrebno upoštevati medgeneracijske, spolne, družbene in socialne vrzeli, ki predstavljajo dodatno oviro pri uresničevanju zastavljenega cilja.

»V Sloveniji smo moč in vpliv pri zagotavljanju dostopnosti prepoznali v medgeneracijskem sodelovanju,« je v New Yorku poudaril minister dr. Pikalo in se zavzel, da postanejo šole prostor, kjer se bodo posamezniki lahko seznanili s sodobnimi tehnologijami in širokopasovno povezavo.

»V Sloveniji bomo tudi globalno zagovarjali uporabo prosto dostopnih izobraževalnih virov, saj predstavljajo javno dobro, naslavljajo mnoge izzive, ki smo jih prepoznali, po drugi strani pa znižujejo potrebne stroške za zagotavljanje ustreznega dostopa, ki hkrati predstavlja tudi eno od oblik varne rabe interneta,« je na letnem srečanju komisije za trajnostni razvoj poudaril minister.