Skoči do osrednje vsebine

Izvajanje akcije cepljenja lisic proti steklini - jesen 2019

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je minuli konec tedna začela z jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do konca oktobra 2019. Polaganje vab se bo izvajalo v 50 km pasu ob meji s Hrvaško, z višine 300 m, s pomočjo posebej prirejenih letal iz letališč Jožeta Pučnika - Ljubljana, Portorož, Murska Sobota, Novo mesto in Celje.

Gre za zadnjo redno akcijo cepljenja lisic proti steklini, s katero Republika Slovenija želi obdržati status države proste stekline, ki ga je v skladu z zahtevami Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE) proglasila že leta 2016. Zadnji primer stekline je bil potrjen pri lisici januarja 2013.

Peroralno cepljenje lisic proti steklini predstavlja edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živalih. Glavni namen cepljenja je varovanje zdravja in življenj ljudi pred to izredno nevarno boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. Z izvajanjem peroralnega cepljenja aktivno zaščitimo populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja glavni rezervoar stekline, ter tako preprečujemo širjenje bolezni ter postopno izkoreninjenje.

UVHVVR tudi organizira predstavitev problematike in sicer v petek, 27. septembra 2019, ko obeležujemo Svetovni dan boja proti steklini, ki letos poteka pod geslom "Steklina: cepiti - izkoreniniti".  Dogodek na katerem bo predstavljeno izkoreninjenje stekline pri živalih v Sloveniji, laboratorijska podpora programu cepljenja, kako je s steklino pri ljudeh in kako naprej – cilji, bo potekal na letališču Rakičan, Muzge 2, 9000 Murska Sobota.

Cepljenje lisic proti steklini

Cepljenje lisic proti steklini