Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar mag. Bizjak v Koprivniku in Srpenici poudaril pomen domoljubja

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak je v soboto 21. septembra, kot slavnostni govornik v Koprivniku pri Kočevju nagovoril zbrane na tradicionalni slovesnosti v počastitev spomina na zmagovite boje 18. divizije NOB pri obrambi Bele krajine.

Poudaril je, da je bil prispevek Dolenjske v slovenskem narodnoosvobodilnem partizanskem boju zelo velik, v tej pokrajini je bilo namreč tudi središče in precej časa sedež vodstvenih organov slovenskega narodnoosvobodilnega boja. V Koprivniku je pred 75 leti prišlo do partizanske zmage nad dvakrat močnejšimi SS enotami, tremi domobranskimi bataljoni, podrejenimi SS, in šolsko enoto domobrancev. »To je tudi za vse nas danes, ko živimo v miru, ki ste nam ga priborili vi, spoštovani borci in borke, nadvse pomembno sporočilo. Nikoli se namreč ne smemo predati malodušju, da smo majhen narod, ki naj ne bi imel posebne teže v krogu večjih. Vedno moramo slediti svojim domoljubnim in plemenitim ciljem ter jih uresničevati – z zagnanostjo, dobro voljo in pogumom, ki je lasten našemu narodu,« je poudaril državni sekretar mag. Miloš Bizjak. Na slovesnosti so se spomnili tudi trpljenja civilnega prebivalstva med roško ofenzivo leta 1942, ko se je italijanski okupator divje znesel nad ljudmi na Dolenjskem in Notranjskem.

Istega dne, v soboto, 21. septembra, je državni sekretar mag. Miloš Bizjak slavnostno nagovoril tudi gasilke in gasilce Prostovoljnega gasilskega društva Srpenica ob 120-letnici društva. Poudaril je dolgo in žlahtno tradicijo gasilstva v tem kraju Zgornjega Posočja ter domoljubja, ki je lastno slovenskim gasilcem. PGD Srpenica danes zelo dobro sodeluje z industrijskim gasilskim društvom PIGD TKK Srpenica. Največje naravne nesreče, pri katerih so ukrepali in reševali tudi srpeniški gasilci, so bili potresi v leti 1976, 1998 in 2004 ter plaz v Logu pod Mangartom leta 2000. Državni sekretar mag. Miloš Bizjak je srpeniškim gasilkam in gasilcem iskreno čestital ob visokem jubileju in jim zaželel veliko uspehov pri opravljanju pomembnih nalog na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami tudi v prihodnje.