Skoči do osrednje vsebine

Današnji mednarodni dan miru letos v znamenju podnebnega ukrepanja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenija ob današnjem mednarodnem dnevu miru ponovno poziva h končanju vseh oblik sporov, sovražnosti in spopadov ter k spoštovanju 24-urnega premirja med sprtimi stranmi povsod po svetu. Letošnji dan miru poteka pod naslovom "Podnebno ukrepanje za mir (Climate Action for Peace)"

Vsako leto 21. septembra po vsem svetu obeležimo mednarodni dan miru. Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1981 ta dan razglasila za dan, ki je posvečen krepitvi miru med vsemi narodi na svetu. Letošnja tema mednarodnega dneva miru je "podnebno ukrepanje za mir", kar se povezuje z Podnebnim akcijskim vrhom, ki bo potekal 23. septembra 2019 v okviru 74. zasedanja Generalne skupščine OZN.

Tema je bila izbrana, ker podnebne spremembe in degradacija okolja delujejo kot multiplikator groženj in/ali samostojna grožnja, z zelo resnimi posledicami na mir in varnost v svetu. Podnebna kriza ogroža varnost, preživetje in življenja ljudi. Je tudi eden od dejavnikov, ki spodbuja migracije, saj določeni predeli postajajo neprimerni za življenje ljudi.

Mir je več kot le odsotnost vojne. Pomeni odporne in stabilne družbe, kjer lahko vsi uživajo temeljne svoboščine in pravice in kjer življenje ni le boj za preživetje.

Slovenija je ena od pobudnic na področju priznanja človekove pravice do zdravega okolja. Pobuda Slovenije in partnerskih držav je v preteklih letih naslovila raznolike dimenzije človekovih pravic in okolja. Trenutno ima pravico do zdravega okolja v svojih ustavah in zakonodajah 155 držav, zato si bo Slovenija prizadevala za razglasitev pravice do zdravega okolja na globalni ravni.

Kot donatorica mednarodne razvojne pomoči Slovenija prispeva k bolj uravnoteženemu in pravičnemu svetovnemu razvoju ter nudi humanitarno pomoč prizadetim v oboroženih konfliktih, zlasti otrokom. V skladu s svojimi zmožnostmi sodeluje v mednarodnih operacijah in misijah za zagotavljanje miru in varnosti.