Skoči do osrednje vsebine

Dan evropskega sodelovanja praznovali tudi v Parku Škocjanske jame in na avstrijskem Štajerskem

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Dogodki ob Dnevu evropskega sodelovanja, ki potekajo pod pokroviteljstvom Evropske komisije, se nadaljujejo. Danes smo rezultate in pomen projektov čezmejnega sodelovanja predstavljali v Parku Škocjanske jame in mestu Pöllau na avstrijskem Štajerskem.

Dogodki ob letošnjem Dnevu evropskega sodelovanja (European Cooperation Day – EC Day) potekajo pod sloganom “Evropa si ti", s katerim želimo organizatorji poudariti pomen dosežkov evropskih regij in držav pri čezmejnem sodelovanju. Projekti čezmejnega sodelovanja namreč pomembno vplivajo na kakovost bivanja prebivalcev na obmejnih območjih. Prispevajo k ohranjanju naravne in kulturne dediščine ter prinašajo dolgoročne učinke na področju gospodarstva in turizma.

Slovenija s sosednjimi državami podpira številne uspešne čezmejne projekte. Danes smo spoznavali tiste, ki so bili podprti s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programov sodelovanja Slovenije z Avstrijo in Italijo.

Dogodek na avstrijskem Štajerskem smo pripravili v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), organu upravljanja Programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija 2014–2020, v sodelovanju z avstrijskim programskim partnerjem Deželno vlado Štajerske (Amt der Steiermärkischen Landesregierung) in partnerji v projektu Flagship Products. V okviru družinam prijaznega dogodka, ki je ga je udeležilo okoli 350 udeležencev, smo se podali na vožnjo z zgodovinskim vlakom Feistritztalbahn, se potepali po naravnem parku in uživali regionalne dobrote v grajskem parku Pöllau. Udeležence so pozdravili Dimitrij Pur, direktor Urada za evropsko teritorialno sodelovanje in mednarodne finančne mehanizme (SVRK), Dietmar Fuchs, predstavnik vodilnega partnerja projekta Flagship Products, in predstavnik deželnega parlamenta Hubert Lang.

V Parku Škocjanske jame pa smo spoznavali projekte čezmejnega sodelovanja, podprte okviru Programa sodelovanja Interreg Italija-Slovenija 2014–2020. Dogodek smo pripravili v Slovenski info točki, ki deluje v okviru SVRK, v sodelovanju s Skupnim sekretariatom programa in Parkom Škocjanske jame, ki svoje dejavnosti in široko prepoznavnost razvija tudi s pomočjo evropskih sredstev. Preko 250 udeležencev si je ogledalo lepote kraškega podzemlja, kolesarilo z električnimi kolesi, ki so bili sofinancirani v okviru projekta MobiTour, in se udeležilo delavnice o mobilnosti.