Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Pivec na mednarodni konferenci "Kruh miru"

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes sodelovala na mednarodni konferenci »Kruh miru«, ki jo letos gosti Litva. Ministri, predstavniki ministrstev in nevladnih organizacij držav članic so razpravljali o izzivih trajnostnega razvoja in podnebnih sprememb za kmetijstvo v Srednji in Vzhodni Evropi.

Ministrica se je v svojem nagovoru dotaknila vprašanja zagotavljanja prehranske varnosti, ki postaja vedno bolj pomembno na politični agendi ter eno od ključnih strateških vprašanj držav članic. Podprla je sodelovanje med državami in med različnimi deležniki, saj je le-to pomembno tudi z vidika naslavljanja skupnih izzivov v okviru Skupne kmetijske politike. Poudarila je tudi pomen trajnostnega in okoljsko prijaznega kmetijstva in zagotavljanja visokih kakovostnih standardov ter reševanja številnih izzivov, ki so vezani na generacijsko prenovo in ohranjanje mladih v kmetijstvu in na podeželju.

Ob tej priložnosti je ministrica s simboličnim prevzemom »kruha miru«, najavila organizacijo naslednje konference, ki bo v letu 2020 v Sloveniji, organizirala pa jo bosta Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Grm Novo Mesto – Center biotehnike in turizma, ki je tudi partner projekta kruha miru.

Neprofitno združenje »Kruh miru« (FriedensBrot) deluje od leta 2005 v Berlinu. Z ohranjanjem spomina padca berlinskega zidu in konca železne zavese leta 1989 združenje v svojih aktivnostih poudarja pomembno vlogo trajnostnega kmetijstva in razvoja podeželja kot ključnega pri razvoju novih demokracij ter hkrati močno oblikuje mrežo mednarodnega sodelovanja med državami srednje in vzhodne Evrope.

Ob vsakoletnem obeleževanju padca berlinskega zidu sodelujoči partnerji iz srednje in vzhodne Evrope rž požanjejo, zmeljejo v moko ter moko pošljejo organizatorju mednarodne konference. Slednji speče »kruh miru«. S tovrstnim dejanjem sodelujoče države srednje in vzhodne Evrope poudarjajo vlogo kmetijstva, ki ostaja hrbtenica razvoja podeželja in je hranitelj družin ter generator miru.