Skoči do osrednje vsebine

Peti razpis Evropske komisije za inovativne urbane projekte

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Evropska komisija je 16. septembra 2019 objavila peti razpis Pobude UIA (Urban Innovative Actions) za inovativne urbane projekte. Približno 50 milijonov evrov bodo namenili za inovativne projekte na štirih področjih urbanega razvoja: kakovost zraka, krožno gospodarstvo, kultura in kulturna dediščina ter demografske spremembe. Do sredstev so upravičeni lokalni organi pristojni za urbani razvoj na urbanih območjih z več kot 50.000 prebivalci. Rok za prijavo projektov je 12. december 2019.

Pobudo UIA in razpis vodi neposredno Komisija na podlagi Uredbe o Evropskem skladu za regionalni razvoj. Prek pobude Komisija sofinancira in podpira inovativne ukrepe na področju trajnostnega urbanega razvoja. Sredstva so namenjena lokalnim oblastem za projekte, ki na inovativen način preizkušajo nove in še ne preverjene rešitve za izzive mest. Posamezni projekt mora biti inovativen, kakovosten, vključevati ključne deležnike, imeti merljive rezultate in ga je mogoče prenesti na druga urbana območja po Evropi.

Za sredstva lahko kandidirajo lokalne oblasti (občine), ki so urbano območje z več kot 50.000 prebivalci ali združenje oziroma skupina lokalnih oblasti v čezmejnih območjih, različnih regijah ali različnih državah, ki so urbana območja in imajo skupaj več kot 50.000 prebivalcev.

Več informacij o razpisu (v angleščini)