Skoči do osrednje vsebine

Minister Pikalo v Švici o sodelovanju na področju znanosti, umetne inteligence in vajeništva

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V delegaciji predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je bil 19. septembra na uradnem obisku v Švici, je bil tudi podpredsednik vlade in minister dr. Jernej Pikalo. Dopoldne se je srečal s švicarsko državno sekretarko Martino Hirayama, ki vodi sekretariat za izobraževanje, raziskave in inovacije.

Pogovarjala sta se o aktualnih temah s področja znanosti in vajeniškega sistema izobraževanja. Minister dr. Pikalo je pozdravil sodelovanje v znanosti preko mehanizma vodilne agencije, sporazum o tem sta januarja letos podpisali Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS in švicarska nacionalna znanstvena fundacija, še posebej pa prizadevanja Švice za vzpostavitev mehanizma multilateralne sheme vodilne agencije. Izpostavil je tudi izjemen pomen sodelovanja Švice v programu Obzorje Evropa, ki je pogojeno z dogovori med Evropsko unijo in Švico.

Švicarska državna sekretarka je podprla načrtovano ustanovitev mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco s sedežem v Sloveniji in se z ministrom dogovorila za možnost obiska ob uradni otvoritvi.

Minister in državna sekretarka sta izmenjala tudi poglede in izkušnje na področju vajeništva. Državna sekretarka je ponudila pomoč in podporo v obliki študijskega obiska različnih deležnikov vajeništva iz Slovenije. Oba pa sta se strinjala, da sta dialog in konsenz države, gospodarstva, socialnih partnerjev in potencialnih uporabnikov ključna za uspeh vajeništva.

Minister dr. Pikalo je obiskal še oddelek za umetno inteligenco in strojno učenje na državni tehniški visoki šoli ETH v Zürichu. ETH ima odličen oddelek za strojno učenje, ki bo lahko sodeloval z nastajajočim mednarodnim centrom za umetno inteligenco v Ljubljani.