Skoči do osrednje vsebine

Predavanje dr. Egge Kulbok Lattik "Diskurzivni premik v kulturni politiki: od vzgoje (Bildung) do človeških virov na primeru zgodovinskega razvoja mreže kulturnih domov v Estoniji"

Na Ministrstvu za kulturo smo gostili estonsko predavateljico dr. Egge Kulbok-Lattik, ki je predstavila razvoj kulturnih domov v Estoniji skozi različne družbene poglede, kot so spodbujanje inovativnosti in vseživljenjsko učenje.

Zbrane je nagovoril tudi minister za kulturo mag. Zoran Poznič | Avtor: Ministrstvo za kulturo

1 / 2

Dr. Egge Kulbok-Lattik je izpostavila, da »bi lahko govorila o estonski kulturi na splošno, skozi številne muzeje in gledališča, vendar so prav kulturni domovi začetek povezovanja kulturne sfere,« prav tako pa je dejala, da »je Estonija z odprtimi rokami sprejela novo ureditev, ki je  temeljila na novem javnem menedžmentu", torej poslovni samostojnosti kulturnih organizacij, ki so v ta namen prestopile kot ustanove iz javnega v privatni sektor pri financiranju iz strukturnega v projektno oziroma programsko javno financiranje in iz trajnih v fleksibilne zaposlitve. Vendar pa sedaj »Estonija po dolgem obdobju ekonomsko usmerjenega neoliberalizma doživlja obdobje transformacije in je željna ureditve, ki bo vendarle namesto v zgradbe in projekte začela vlagati v ljudi, ki jih je neoliberalno obdobje izčrpalo." Na koncu je predavateljica dodala, da to ne pomeni vračanja starih struktur, ampak vlaganje v nove oblike inovativnosti in ustvarjalnosti, ki temeljijo na razvoju človeških virov.

Zbrane je pozdravil tudi minister za kulturo mag. Zoran Poznič, ki je uvodoma dejal, da »so problemi, s katerimi se srečujemo enaki, da pa smo izbrali različne poti in bo zato izkušnja, kot nam bo danes iz severa Evrope predstavljena, služila pri iskanju izhoda, saj je zanimivo, kako oboji prihajamo do enakih zaključkov in nam lahko različne poti samo pomagajo pri iskanju rešitev.«