Skoči do osrednje vsebine

Na Ministrstvu za pravosodje je danes potekal posvet z naslovom »Varnost pravosodnih organov«

Na pobudo ministrice za pravosodje Andreje Katič je danes na Ministrstvu za pravosodje potekal posvet na temo zagotavljanja varnosti v pravosodnih organih.

Posveta so se udeležili predstavniki Ministrstva za pravosodje, Vrhovnega sodišča RS, Vrhovnega državnega tožilstva RS, Državnega odvetništva RS, Višjega sodišča v Ljubljani, Okrožnega sodišča v Kranju, Novi Gorici in Ljubljani, Ministrstva za notranje zadeve, Policije, Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij ter Fakultete za varnostne vede. Namen posveta je bila predstavitev pregleda obstoječega stanja varnosti v pravosodnih organih ter izmenjava mnenj in izkušenj.

Ministrica Katič je uvodoma poudarila pomen obvladovanja tveganj pri zagotavljanju neodvisnosti pravosodnih funkcionarjev: »Zavedamo se, da ima Ministrstvo za pravosodje pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti pravosodnih organov, zato temu namenjamo prav posebno skrb z zagotavljanjem ustreznih materialnih pogojev pravosodnih organov,« je dejala Katičeva.

Tekom razprave in izmenjave mnenj ostalih udeležencev posveta je bila izpostavljena težava funkcionalnosti sodišč z varnostnega vidika ter zagotavljanje varnosti v samih razpravnih dvoranah.

Predstavljen je bil tudi osnutek Strategije razvoja zagotavljanja varnosti v pravosodnih organih, ki predvideva večjo vključenost pravosodnih policistov v zagotavljanje varnosti pravosodnih organov. Strategija razvoja predstavlja delovno gradivo, ki vključuje nekatere dobre rešitve, o katerih pa je potrebna še širša razprava s posameznimi predstavniki pravosodnih organov. Udeleženci so se strinjali, da se za reševanje problematike vzpostavi Strokovni svet, katerega naloga bo spremljanje obstoječega stanja in priprava predlogov izboljšav.