Skoči do osrednje vsebine

20 let delovanja najstarejše skupne občinske uprave

Predstavniki Ministrstva za javno upravo pod vodstvom Igorja Žavbija iz kabineta ministra so se danes, 18. septembra 2019, na Ptuju udeležili slavnostne obeležitve 20. obletnice delovanja največje in najstarejše skupne občinske uprave. Vodstvo Skupne občinske uprave Spodnjega Podravja, ki združuje kar 22 občin, je v počastitev tega dogodka v ptujskem Dominikanskem samostanu organiziralo okroglo mizo o vlogi občin pri zagotavljanju pravice do zdrave pitne vode.

okrogla miza | Avtor: SOJ MJU

Skupna občinska uprava Spodnje Podravje je ena najbolj aktivnih in fleksibilnih v Sloveniji, ki s spremembami v organizaciji in načinu delovanja sledi zakonodajnim spremembam in potrebam občanov, pri tem pa z racionalno ekonomsko upravičenostjo dokazuje, da medobčinsko povezovanje in sodelovanje zmanjšuje stroške posamezni občini in zagotavlja višji nivo storitev. Dodatni pomemben učinek delovanja je vzpostavitev sodelovanja med občinami, njenimi organi ter zaposlenimi, kakor tudi gradnja širše identitete Spodnjega Podravja.

Podrobneje:
Skupna občinska uprava Spodnje Podravje letos praznuje 20 let svojega delovanja. Gre za sploh prvo ustanovljeno skupno občinsko upravo po reformi lokalne samouprave leta 1994. Skupni interesi občin so že 1. julija  1999 pripeljali do povezovanja občin v Spodnjem Podravju in do ustanovitve prve skupne občinske uprave v Sloveniji, ki jo je ustanovilo trinajst občin za skupno izvajanje nalog na treh področjih. V dvajsetih letih delovanja se je število občin in število nalog občin precej povečalo. Danes tako skupna občinska uprava Spodnje Podravje združuje 22 občin (Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Majšperk, Markovci, Ormož, Podlehnik, Središče ob Dravi, Starše, Sv. Andraž v Slov. Goricah, Sv. Jurij ob Ščavnici, Sv. Tomaž, Trnovska Vas, Videm, Zavrč, Žetale, MO Ptuj) za katere opravlja osem nalog na področju urejanja prostora, varstva okolja, urejanja prometa,  medobčinskega redarstva, medobčinske inšpekcije, skupne notranje revizijske službe, pravne službe in skupnega  proračunskega računovodstva.

Ministrstvo za javno upravo v skladu z  Zakonom o financiranju občin od leta 2005 sofinancira delovanje skupnih občinskih uprav. Tako je v letu 2019 za ta namen zagotovilo blizu 6 milijonov evrov, ki so jih občine, povezane v skupne občinske uprave, prejele v juniju.