Skoči do osrednje vsebine

Srečanje državne sekretarke Simone Leskovar s sekretarjem za Zahod indijskega zunanjega ministrstva A. Giteshem Sarmo

Sogovornika sta potrdila, da so dvostranski odnosi med Slovenijo in Indijo dobri, ter se strinjala, da med državama obstajajo številne možnosti za krepitev sodelovanja na različnih področjih, od gospodarstva in turizma do kulture, znanosti in športa.

Državna sekretarka Simona Leskovar s sekretarjem za Zahod indijskega zunanjega ministrstva A. Giteshem Sarmo

Državna sekretarka Leskovar je ob prvem uradnem obisku indijskega predsednika v Sloveniji na pogovor sprejela sekretarja za Zahod zunanjega ministrstva Republike Indije Sarmo, ki je član predsedniške delegacije.

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo nad tradicionalno dobrimi dvostranskimi odnosi in se strinjala, da bo podpis programov in memorandumov o sodelovanju ob obisku še nadgradil stike. 

V pogovorih sta se dotaknila aktualnih dogajanj v obeh regijah in poudarila pomen dialoga ter trdnega in dobro delujočega multilateralnega okvira za spoprijemanje z izzivi mednarodne skupnosti. Strinjala sta se, da je spoštovanje človekovih pravic temelj mirnega reševanja sporov. 

Državna sekretarka Leskovar je predstavila poslovno okolje v Sloveniji, ki kot članica EU ter schengenskega in evrskega območja z izobraženo delovno silo ponuja dobre naložbene priložnosti. Velik potencial imajo predvsem visokotehnološki nišni segmenti gospodarstva.

Slovenija si bo za krepitev sodelovanja z Indijo prizadevala tudi med predsedovanjem Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021.