Skoči do osrednje vsebine

Poročilo Projektnega sveta za civilni nadzor nad gradnjo drugega tira

Projektni svet za civilni nadzor nad projektom gradnje drugega železniškega tira med Divačo in Koprom (PSCN) je predstavil svoje drugo poročilo, ki zajema obdobje od oktobra 2018 do junija 2019.

Na novinarski konferenco so sodelovali Jadran Bajec, predsednik PSCN, mag. Emil Milan Pintar, namestnik predsednika in dr. Damir Josipovič, član sveta.

Člani sveta so bili kritični do vodenja projekta. Izpostavili so visoke načrtovane stroške investicije, opozorili pa so, da imajo težave pri pridobivanju dokumentacije. V drugem poročilu je svet za civilni nadzor izpostavil, da je stroške investicije treba znižati, nekatere postavke pa ne upoštevajo tehničnih rešitev, s katerimi bi to vrednost lahko znižali. "Govorimo o približno 100 do 150 milijonih evrov," je dejal Jadran Bajec.

Člani PSCN so opozorili na sistem javnega naročanja in vladi predlagali, naj zakonodajo na tem področju popravi. Vodenje projekta po oceni Emila Milana Pintarja teče netransparentno, negospodarno in v nekaterih primerih vprašljivo zakonito. Kot je napovedal, bodo odprli tudi vprašanje, ali so na točki, ko je treba na dodatno pomoč vpoklicati računsko sodišče, protikorupcijsko komisijo ali celo varuhe zakonitosti. "Če se bo projektni svet odločil, da v to smer ne bo šel, bo reagirala Sinteza KCD in na naslednji seji verjetno sprejela odločitve o prijavah za določene postopke v tem projektu," je napovedal Pintar.

Poročilo PSCN bo sicer v kratkem obravnavala vlada in sprejela odzivno poročilo.