Skoči do osrednje vsebine

Poklukar avstrijskemu kolegu predlagal ukinitev mejnega nadzora in vzpostavitev skupnih mešanih patrulj

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar danes, 13. septembra 2019, gosti avstrijskega zveznega ministra za notranje zadeve Wolfganga Peschorna. Govorila sta predvsem o nadzoru na notranji meji med državami in migracijah.

Kot sta v izjavi za javnost po srečanju dejala ministra, sta Slovenija in Avstrija sosedski in prijateljski državi. Na področju notranjih zadev ministrstvi in policiji že tradicionalno dobro sodelujeta.

Kot je povedal minister Poklukar, med državama ni večjih odprtih vprašanj, z izjemo enega. »To je situacija na naši skupni notranji meji, s katero ne moremo biti zadovoljni. Nadzor na skupni meji namreč negativno vpliva na prebivalce obeh držav in povzroča gospodarsko škodo. To se odraža tudi v večkilometrskih zastojih na mejnih prehodih z Avstrijo,« je izpostavil Poklukar. O tem sta se poglobljeno pogovorila. Poklukar je avstrijskemu kolegu predstavil predlog, »da Avstrija ukine nadzor na notranji meji in da v nadaljevanju vzpostavimo skupne mešane patrulje.« Po besedah ministra Peschorna »bo Avstrija do sredine oktobra sprejela odločitev o kontrolah na meji.«

Govorila sta tudi o migracijski situaciji v obeh državah in regiji Zahodnega Balkana. V Sloveniji nezakoniti prehodi državne meje sicer naraščajo že četrto leto zapored. »A poudarjam, da razlogov za skrb ni. Slovenija je varna država. Slovenska policija obvladuje razmere, z različnimi ukrepi namreč zagotavljamo učinkovito varovanje zunanje schengenske meje,« je izpostavil Poklukar.

Minister Peschorn je izpostavil, da moramo biti še posebej pozorni na balkansko migracijsko pot, tudi najnovejši dogodki v Grčiji in Turčiji morajo pripeljati do tega, da bomo sprejeli ukrepe za preprečitev tihotapljenja in ilegalnih migracij. V tem okviru je napovedal razpravo o možnih ukrepih na novembrskem srečanju držav članic Salzburškega foruma.

Oba ministra sta se strinjala, da je nujno še učinkovitejše varovanje zunanje meje EU. »Zavedam se, da so te države pod velikim pritiskom. Zato sva se z ministrom pogovarjala, kako bi lahko najini državi in EU, predvsem agencija Frontex, pomagali državam na zunanji meji EU. Nenazadnje smo pred kratkim ravno v ta namen nadgradili mandat agencije Frontex,« je dejal Poklukar.

Ključni izziv, s katerim se soočamo pri obvladovanju migracijskih tokov, je tihotapljenje migrantov. »Na tem področju moramo tudi v prihodnje ostati še posebej aktivni in še dodatno okrepiti sodelovanje varnostnih organov med državami in tudi z agencijami EU,« je zaključil minister Poklukar.

Visoko priznanje delu slovenske policije

Ob robu srečanja je avstrijski zvezni minister za notranje zadeve v imenu predsednika Republike Avstrije podelil medalji zaposlenima v slovenski policiji vodji Sektorja mejne policije Generalne policijske uprave (GPU) Meliti Močnik in pomočniku direktorja Uprave uniformirane policije GPU Marku Gašerlinu za njun izjemen prispevek pri medsebojnem sodelovanju na področju upravljanja z mejami. Prejemnikoma sta čestitala tudi minister Poklukar in generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar.