Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek: Slovensko gospodarstvo že zmanjšuje izvozno odvisnost od Evropske unije

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Celje, 13. september 2019 – Minister Zdravko Počivalšek je tudi danes s svojo ekipo prisoten na celjskem sejmišču, kjer poteka 52. Mednarodni obrtni sejem MOS. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se namreč že četrto leto zapovrstjo na sejmu MOS predstavlja v takšnem obsegu – s pestrim programom na stojnici in spremljajočimi predavanji v kongresnih dvoranah. Tudi zaradi slednjega je letos ministrstvo zopet poželo posebno priznanje organizatorja, tokrat za inovativno urejeno in celostno podobo prostora ter kakovostni program na področjih internacionalizacije, podjetništva, tehnološkega razvoja, turizma, notranjega trga, regionalnega razvoja in lesarstva.

Minister Počivalšek je pred 9. Dnevi gospodarske diplomacije, ki so potekali v okviru sejma MOS, na predstavitvenem prostoru ministrstva sprejel veleposlanike številnih držav v Sloveniji, na dnevih gospodarske diplomacije pa nato izpostavil njihovo vlogo pri pomoči gospodarstvenikom na tujih trgih: »Z vašim delom ključno pripomorete k boljšemu pozicioniranju Slovenije v globalnem svetu.« Predstavnikom izvoznih podjetij je čestital za vsakodnevno borbo na vse bolj konkurenčnih trgih in spomnil, da izvozna aktivnost slovenskih podjetij raste. Z optimizmom je pospremil podatke, ki kažejo, da sta tako politika kot gospodarstvo samo začela pospešeno delati na razpršitvi izvoza in zmanjšanju odvisnosti od Evropske Unije.

»Začasni trgovinski podatki za zadnje pol leta prvič kažejo, da je bila blagovna menjava v juniju z državami članicami EU nižja, z državami, ki niso članice EU, pa višja kot v juniju 2018. V države, ki niso članice EU, je Slovenija junija 2019 izvozila 20 % več kot junija 2018 in iz njih uvozila 33 % več kot junija 2018,« je minister izpostavil v svojem uvodnem nagovoru ter izrazil prepričanje, da so to v določeni meri že rezultati zastavljenega akcijskega načrta Mednarodni izzivi 2019-2010, ki je nastal v sodelovanju z vsemi ključnimi deležniki na področju internacionalizacije.

Minister je v podporo aktivnostim zmanjšanja odvisnosti od EU napovedal tudi Program vlade za spodbujanje internacionalizacije za prihodnje petletno obdobje od 2020 do 2024, ki bo predvidoma pripravljen do konca letošnjega leta, hkrati pa potrdil: »Absolutno bomo tudi v prihodnje z različnimi ukrepi povečevali število izvozno usmerjenih podjetij predvsem med malimi in srednje velikimi podjetji – sto največjih izvoznikov v Sloveniji namreč ustvari kar 56 % celotnega slovenskega izvoza, torej imamo potenciala za rast na tem področju še ogromno.« Povedal je, da bomo tudi v prihodnje spodbujali izkoristek tržnih niš z visoko-tehnološkimi proizvodi in storitvami, ki bodo prinesle višjo dodano vrednost: »Vse to seveda v skladu z našo usmeritvijo zeleno, ustvarjalno in pametno.«

Tradicionalne ukrepe, kot so sofinanciranje tržnih raziskav, obiskov sejmov in poslovnih dogodkov, sedaj ministrstvo dopolnjuje z novimi oblikami spodbujanja internacionalizacije podjetij. Med njimi je minister Počivalšek izpostavil digitalizacijo podjetij in uvajanje e-vsebin v poslovanje podjetij, podporo novim poslovnim modelom v poslovanje podjetij ter podporo pri oblikovanju partnerstev s ciljem skupnega vstopa na izbrani tuji trg, podrobneje pa je omenjene ukrepe v nadaljevanju predstavila direktorica Slovenskega podjetniškega sklada mag. Maja Tomanič-Vidovič.