Skoči do osrednje vsebine

9. dan slovenske gospodarske diplomacije na 52. MOS v Celju

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na 52. MOS v Celju je danes potekal 9. Dan gospodarske diplomacije. Dogodek, ki so se ga udeležili veleposlaniki in ekonomski svetovalci drugih držav akreditirani v RS ter predstavniki slovenskih podjetij, so uvodoma nagovorili dr. Miro Cerar, podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve RS, članica Upravnega odbora Celjskega sejma Nina Ermenc Pangerl ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Zdravko Počivalšek. Država partner na 52. MOS je Črna gora.

MZZ dr. Miro Cerar na 52. MOS

˝Številna domača in tuja podjetja prepoznavajo sejem kot odlično priložnost za pozicioniranje na trgu, hkrati pa omogoča tudi državam gostjam širšo promocijo njihovih gospodarskih potencialov,˝ je zbrane nagovoril minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar. ˝Veseli me, da je na letošnjem sejmu takšna vloga pripadla Črni gori, ki je v Celje pripeljala močno gospodarsko delegacijo, ˝ je še dodal minister in z zadovoljstvom sporočil, da tudi poslovni dogodek, ki ga v sodelovanju s tukajšnjimi organizatorji redno organizira Ministrstvo za zunanje zadeve, ponuja priložnost za poglobljeno razpravo o posameznih vidikih internacionalizacije slovenskega gospodarstva in umeščenosti gospodarske diplomacije, predvsem pa omogoča neposredno komunikacijo med njenimi akterji in predstavniki podjetij.

V luči številnih izzivov, s katerimi se sooča mednarodna skupnost, je minister izpostavil prizadevanja, da podporna vloga državnih institucij pri internacionalizaciji slovenskih podjetij deluje usklajeno. Poudaril je pomen EU za slovensko gospodarstvo, saj z državami članicami opravimo kar 80 odstotkov zunanje-trgovinske menjave. Zavzel se je za razpršitev slovenskega izvoza in podprl sklepanje prostotrgovinskih sporazumov EU s tretjimi državami, kjer so še neuresničeni potenciali.

Namen Dneva gospodarske diplomacije je med drugim tudi seznanitev slovenskih podjetij in diplomatskega zbora v RS z aktivnostmi in projekti slovenske gospodarske diplomacije, ki bodo potekali v naslednjem letu.

Na dogodku so sodelovali predstavniki inštitucij s katerimi gospodarska diplomacija  sodeluje v okviru internacionalizacije slovenskega gospodarstva.

Tako je Ante Milevoj, direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, predstavil makroekonomsko okolje Slovenije ter globalne trende, v katere je vpeto slovensko gospodarstvo. Aktivnosti javne agencije SPIRIT je predstavila Ajda Cuderman, direktorica javne agencije SPIRIT, finančne instrumente, ki jih ponuja Slovenski podjetniški sklad za aktivnosti slovenskih podjetij v tujini, pa direktorica sklada mag. Maja Tomanič Vidovič.

Naslednje leto bo država partner MOS Madžarska.