Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek s črnogorsko ministrico Sekulić o možnostih povečanja gospodarskega sodelovanja

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je sprejel gospodarsko ministrico Črne gore Dragico Sekulić. Sogovornika sta se strinjala, da obstajajo številne možnosti za povečanje gospodarskega sodelovanja. Zato sta se dogovorila za organizacijo gospodarske konference v Črni gori, ki bi bila konkretna priložnosti za vzpostavitev novih sodelovanj podjetij obeh držav.

Sogovornika sta ocenila rast gospodarskega sodelovanja med državama kot dobro, a sta bila mnenja, da obstajajo različne priložnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja med podjetji. S tem namenom sta se dogovorila, da bosta ministrstvi v Črni gori organizirali gospodarsko konferenco s slovenskimi in črnogorskimi podjetji.

Minister Počivalšek je izpostavil podporo Črni gori pri vstopanju v EU in ponudil strokovno pomoč ministrstva v pripravah Črne gore v predpristopnem času. Ob tem je poudaril, da vstop držav Balkana v EU pomeni priložnost za skupni močnejši nastop na evropskem trgu kot tudi hitrejšo krepitev gospodarskega sodelovanja med državami na Balkanu. Minister je izpostavil prizadevanja Slovenije pri internacionalizaciji slovenskega gospodarstva. Pri tem država nudi slovenskim podjetjem tako finančno pomoč kot svetovanje pri vstopanju ali širitvi na tujih trgih, še posebej v tretjih državah izven EU. Eno od perspektivnih področij za nadaljnjo rast pa je tudi turizem na obeh straneh.

Ministrica Sekulić je izpostavila, da imajo črnogorska podjetja zelo pozitivno izkušnjo poslovanja s slovenskimi podjetji kot tudi na slovenskem trgu. Prav tako vidijo Slovenijo kot vzorno državo pri vstopanju v EU. Poudarila je, da Črna gora trenutno močno vlaga v razvoj avtocestne in energetske infrastrukture, da bi gospodarstvu in turizmu dala dodaten zagon in privabila tuje investitorje. Zanje Črna gora nudi različne spodbude. Strinjala pa se je z ministrom Počivalškom tudi glede priložnosti Črne gore na turističnem področju, zato bodo razmislili o krepitvi promocijskih turističnih dejavnosti na slovenskem trgu.

Po podatkih Statističnega urada RS in Banke Slovenije je trgovinska menjava v letu 2018 dosegla 158,7 milijonov evrov, kar je 4,6 % več kot v letu 2017. Od tega so slovenska podjetja izvozil 118,6 milijonov eurov blaga in storitev ter uvozila za 40,1 milijonov evrov. Slovenska podjetja so imela konec 2018 v Črni gori za 156,6 milijonov evrov investicij, črnogorska podjetja v Sloveniji pa 19,8 milijonov evrov investicij. V letu 2018 je Slovenijo obiskalo več kot 12.500 črnogorskih turistov (+4,8 %), ki so opravili dobrih 32.500 nočitev (+17,3 %).

Črna gora pa je letos tudi država partnerica na 52. mednarodnem sejmu obrti in podjetništva MOS v Celju. Na sejmu se predstavlja z bogato gastronomsko ponudbo, 30 podjetji in turističnimi produkti. Predstavitev pa spremlja bogat kulturni in turistični program.