Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka na Svetovnem vrhu o cepljenju v Bruslju

Danes na sedežu Evropske komisije v Bruslju poteka Svetovni vrh o cepljenju. Dogodek poteka pod skupnim pokroviteljstvom predsednika Evropske komisije Jeana Clauda Junckerja in generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa. Tega pomembnega dogodka, se udeležuje več kot 400 udeležencev – ministrov, znanstvenikov, predstavnikov nevladnih in človekoljubnih organizacij iz vsega sveta. Iz Slovenije se vrha udeležujeta državna sekretarka Simona Repar Bornšek in generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje Mojca Gobec.

Simona Repar Bornšek na Svetovnem vrhu o cepljenju v Bruslju

Sporočilo vrha je, da je cepljenje najmočnejše orožje za preprečevanje bolezni in smrtnosti otrok. Kljub temu nespornemu dejstvu, preštevilni otroci zbolevajo in umirajo zaradi bolezni, ki jih lahko preprečimo s cepljenjem, kar je nesprejemljivo. Treba je storiti vse, da zagotovimo vsem otrokom dostop do zdravstvene oskrbe in cepiv. Zagotoviti moramo, da so kredibilne in verodostojne informacije dostopne vsem, staršem, zdravstvenim delavcem in drugim, tudi uporabnikom socialnih omrežij. Veseli dejstvo, da sta npr. Facebook in Pinterest sprejela odločitev, da širita le informacije o cepljenju iz verodostojnih, z znanostjo podprtih virov.

Dvom v cepiva pa ni najpomembnejši razlog, da številni otroci niso cepljeni. V številnih državah otroci živijo v revščini in nimajo dostopa do zdravstvene oskrbe, vključno s cepljenjem. Mednarodna skupnost in politični voditelji morajo okrepiti prizadevanja s ciljem, da bi bil prav vsak otrok zaščiten proti boleznim, ki jih lahko preprečimo. 

Jean Claude Junker, predsednik Evropske komisije, in dr. Tedros Adganom Ghebreyesus, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije, sta v svojih nagovorih poudarila pomen politične zavezanosti k odpravi bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem.

Vidni strokovnjaki in politiki so kot panelisti razpravljali o naslednjih temah:

»V cepiva zaupamo«: o potrebnih ukrepih za ohranitev in povečanja zaupanja v cepljenje in cepiva. Panelu je predsedoval Vytenis Andriukaitis, evropski komisar za zdravje in varno hrano.

»Čar znanosti«: o usmerjanju raziskav in inovacij na področju cepiv. Panelu je predsedoval Jean Eric Paquet, generalni direktor za raziskave in inovacije, Evropska komisija.

»Cepiva, ki ščitijo vse in povsod«: globalni odziv celotne mednarodne skupnosti za zagotavljanje zdravja, varnosti in blaginje s cepljenjem. Panelu je predsedoval dr. Peter Salama, izvršni direktor Svetovne zdravstvene organizacije.