Skoči do osrednje vsebine

Dr. Pivec: »Ocenjujem, da ima Slovenija dobre možnosti za povečanje blagovne menjave s Kanado«

Toronto – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je zadnji dan obiska v Kanadi udeležila poslovno promocijskega dogodka Slovenije, kjer so se predstavljala slovenska podjetja potencialnim poslovnim partnerjem in medijem. Dr. Pivec se je danes sestala tudi z ministrom za kmetijstvo, prehrano in podeželske zadeve province Ontario Erniem Hardmanom in se srečala s predstavniki Slovencev, ki živijo v Kanadi.

Dr. Pivec se je danes sestala tudi z ministrom za kmetijstvo, prehrano in podeželske zadeve province Ontario Erniem Hardmanom in se srečala s predstavniki Slovencev, ki živijo v Kanadi.

V pogovoru sta ministrica dr. Pivec in minister za kmetijstvo, prehrano in podeželske zadeve province Ontario Ernie Hardman izpostavila današnji obisk, ki je pomemben predvsem z vidika odpiranja možnosti za konkretnejše sodelovanje v prihodnje. »Za nas je izjemno pomembno, da smo odprli polje bodočega sodelovanja; pri nas bomo zelo odprti za komunikacijo z vašim ministrstvom, v kateri bomo med drugim podpirali možnosti za povečanje blagovne menjave na področju živilsko predelovalne industrije ter predvsem postopkov, ki so potrebni za varen, a čim enostavnejši pretok blaga,« je dejala ministrica. V pogovoru sta odprla tudi druga konkretna področja sodelovanja, ki so zanimiva za Slovenijo, med drugim večje sodelovanje med raziskovalnimi institucijami in prenos znanja v prakso, sodelovanje na področju inovativnih tehnoloških postopkov pri proizvodnji hrane, digitalizacije v kmetijstvu, sodelovanja na področju menjave blaga in storitev v sektorju čebelarstva, izvozu prehranskih dopolnil na osnovi čebeljih produktov ter izvoza čebeljih matic. Sogovornika sta v pogovoru tudi izpostavila sporazum CETA, ki je v Sloveniji v postopku ratifikacije in po mnenju ministrice odpira nove boljše priložnosti tudi za sodelovanje med državama.

Ministrica se je nato udeležila drugega poslovno – promocijskega dogodka v Kanadi »Odkrijte in občutite Slovenijo!« Na njem so se potencialnim poslovnim partnerjem, distributerjem in trgovskim verigam ter medijem predstavili slovenski prehranski izdelki in vrhunska vina. Odziv je bil zelo dober, kanadski partnerji so izkazali veliko zanimanje za uvoz visokokakovostnih slovenskih produktov. Predstavilo se je 10 slovenskih vinarjev (Klet Metlika, Radgona d.o.o., Kobal estate, Doppler, Joannes, Vinarstvo Rebula, Kristalvin, Hiša vin Emino, Vinarstvo Druzovič, Viticulture JNK) ter podjetja Podravske vrtnine z.o.o  (Ptujski luk), Piranske soline (Piranska sol), Kocbek (Štajersko prekmursko bučno olje), Čebelarska zveza Slovenije (Slovenski med) in Mlekarna Planika (sir Tolminc). Udeleženci so lahko pokušali tudi Kraški pršut in Kranjske klobase. Enak dogodek je ministrstvo organiziralo tudi v Vancouvru, kjer so bili odzivi prav tako dobri in izkazan interes za konkretno sodelovanje.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je srečala tudi s Slovenci, ki živijo v Kanadi. S tem je ministrica zaključila uradni obisk v Kanadi. Obisk je ocenila kot zelo uspešen. »Tako velika država kot je Kanada nudi ogromno možnosti Sloveniji za krepitev sodelovanja, nenazadnje smo Slovenci zgodovinsko povezani s Kanado, saj tam prebiva ena največjih izseljenskih skupnosti. Ocenjujem, da imamo dobre možnosti za povečanje blagovne menjave, predvsem visokokakovostnih butičnih izdelkov slovenske živilsko – predelovalne industrije in vina. Prav tako pa smo vzpostavili prve konkretne kontakte tudi za povezovanje in sodelovanje raziskovalnih inštitucij za ustvarjanje, prenos in izmenjavo znanj za uvajanje inovativnih tehnoloških rešitev ter metod digitalizacije v kmetijstvo, za povečanje produktivnosti, konkurenčnosti ter poenostavitve dela za pridelovalce; in tukaj vidim priložnost za Slovenijo, da se seznani s praksami v Kanadi ter jih v določenem obsegu prenaša tudi v slovensko kmetijsko in živilsko predelovalno stroko.«