Skoči do osrednje vsebine

Slovenija se predstavlja na Apimondii 2019

Montreal – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je danes začela obisk v Kanadi. Prvi dan obiska se je udeležila svetovnega čebelarskega kongresa Apimondia, v okviru katerega je potekal tudi »slovenski dan«. Na Apimondii se z razstavnim prostorom letos predstavlja tudi Slovenija, ki jo v Kanadi - poleg MKGP in Čebelarske zveze Slovenije - zastopajo institucije in podjetja, povezana s čebelarstvom. Ministrica se je sestala tudi s predstavnikom Ministrstva za kmetijstvo, ribištvo in hrano province Quebec Sylvainom Lacombom, s katerim sta med drugim govorila o sodelovanju med državama, področjih in proizvodih, ki so zanimivi za potrošnike obeh držav.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes začela tridnevni obisk v Kanadi. Prvi dan obiska se je udeležila dogodkov na svetovnem čebelarskem kongresu Apimondia. Slovenija se na svetovnem srečanju čebelarjev predstavlja kot dežela s tradicijo čebelarjenja, vrhunskim znanjem s tega področja, opremo za čebelarjenje, čebelarskimi produkti in državo, ki je pobudnica razglasitve 20. maja za svetovni dan čebel. Na dogodku »slovenski dan na Apimondiji« je številnim udeležencem dogodka predstavila Slovenijo kot deželo, kjer je doma čebelarstvo. Izpostavila je pomen opraševalcev za prehransko varnost, prenosa znanja ter možnosti, ki jih nudi Slovenija na tem področju. V programu razvoja odličnosti na področju čebelarstva je Slovenija zapisala, da želi postati vodilna država na področju razvoja znanja in inovacij v čebelarstvu, ohranjanju diverzitete kranjske čebele in biodiverzitete opraševalcev. Sledila je okrogla miza »Znanja iz panja«, na kateri so izpostavili povezovanje tradicionalnih čebelarskih znanj in izkušenj z znanostjo. Slovenijo poleg MKGP in Čebelarske zveze Slovenije na Apimondiji zastopajo Kmetijski inštitut Slovenije, Biotehniška fakulteta, Veterinarska fakulteta, kmetijska šola Grm Novo mesto, Slovenska turistična organizacija, Muzej Radovljica in podjetja Medex, Logar, Apiloger, Kunstelj in Pislak Bali. Kot pomembna institucija za prenos znanja po svetu se letos v Kanadi predstavlja tudi Slovenska čebelarska akademija. Slovenija si je zadala cilj, da bo na podlagi delovanja akademije vodilna država na področju razvoja znanja in inovacij v čebelarstvu in s tem neto izvoznik novih čebelarskih znanj, praks in tehnoloških rešitev. Ministrica se je v okviru obiska Apimodie sestala s številnimi predstavniki čebelarstva različnih držav sveta, s katerimi je izmenjala dobre prakse in želje po poglobljenem sodelovanju. Svetovni čebelarski kongres Apimondia je sicer že 56-ti po vrsti. Zveza je bila ustanovljena leta 1949 v Amsterdamu in danes združuje114 članov iz 77 držav.

Ministrica dr. Pivec se je danes sestala tudi s predstavnikom Ministrstva za kmetijstvo, ribištvo in hrano province Quebec Sylvainom Lancombom. V pogovoru sta izpostavila skupni interes po poglobljenem sodelovanju, kjer morata državi določiti področja in produkte, ki sta zanimivi za obe državi. Posebej sta izpostavila področje izobraževanja in raziskovanja, kjer si Slovenija želi tesnejšega sodelovanja. Interes pa je bil izkazan tudi pri iskanju skupnih nastopov na mednarodnih dogodkih, z namenom promocije in spodbujanja večje blagovne menjave. Ministrica je posebej izpostavila tudi slovensko  vinarstva in vrhunska vina, ki jih želi Slovenija ponuditi tudi potrošnikom v Kanadi. S sogovornikom sta izmenjala interes po sodelovanju na področju digitalizacije.

Jutri se bo ministrica med drugim srečala z namestnikom ministrice za kmetijstvo in prehrano Kanade Chrisom Forbsom ter se udeležila predaje fotografije čebele Kanadskemu naravoslovnemu muzeju, ogledala pa si bo tudi eksperimentalno kmetijo. Poleg obiska ministrice, MKGP v Vancouvru in Torontu pripravlja tudi poslovno – promocijska dogodka, na katerih so bodo predstavili slovenski prehranski produkti in vina.