Skoči do osrednje vsebine

Novinarska konferenca na Uradu za izvedbo 4. Slofesta

Tudi letos bo v tržaškem mestnem središču zaživela četrta izvedba vseslovenskega tridnevnega festivala SLOFEST 2019, ki bo od 20. do 22. septembra 2019. Organizira ga Zveza slovenskih kulturnih društev (ZSKD) v Italiji.

Danes, 10.9.2019, je bila na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu novinarska konferenca za slovenske medije. Konferenco je (so)vodil minister Peter J. Česnik.

Na konferenci je sprva minister čestital za dosedanje delo in priprave ter izvedbo in izrazil veliko podporo k pomembnosti izvajanja Slofesta. Predsednica ZSKD–ja Živka Persi, pa je v nadaljevanju predstavila celoten program Slofesta in podala prodrobne informacije o sami izvedbi festivala.

Dogodek Slofest 2019 bo zaživel, v večernih urah v petek 20. septembra 2019, na Borznem trgu v Trstu in v njegovi okolici. Pred tem bo potekal spored preddogodkov na Tržaškem, Goriškem in Videmskem. Slofest bo ob svoji četrti izvedbi ponovno dobil popolno deželno dimenzijo, pri tem pa naj dodamo, da bo tudi letošnjo izvedbo odlikovala odprtost do drugih narodnih skupnosti, ki ustvarjajo pisani utrip njihovega okolja.

Po besedah predsednice si želijo predstaviti Trstu na drugačen način. Želijo se preseliti na trg, v prostor, kjer bi se ljudje srečevali in družili. Pomembno je poudariti, da je dogodek deželnega značaja, ki se povezuje na različnih nivojih in prav na videmskem v Špetru, se bo v naslednjih dneh pričel eden izmed nizov mnogih preddogodkov. Uradna barva Slofesta je barva vode, ki so značilne in simbolne za Slovence v pokrajinah, kjer živijo Slovenci. Vsebine festivala so opredeljene v različnih sklopih: glasba, likovna umetnost, gledališče, idr. in predvsem namenjene tudi mladim, ki bodo imeli predstavitve in potopisne sprehode po Trstu, gibalne vaje, fotodokumentacije, gledališke predstave… Slofest želi biti most med različnimi kulturami in dejavnostmi. Prireditev želijo narediti prepoznavno za okolico, zato se nadejajo obiska tako iz Slovenije, kakor tudi italijanske publike, saj je Trst od nekdaj multikulturno mesto. Tudi italijanski mediji posvečajo večjo pozornost in medijski prostor Slofestu. Predsednica pa ob tem pogreša večjo pozornost in ozaveščanje o dogajanju v zamejstvu.

SLOFEST je bienale, to bo njegova 4. izvedba, pričelo pa se je leta 2013. Naslednji bo po pričevanju in vabilu predsednice ZSKD-ja v Italiji Živke Persi prelomen.

Povezava do programa Slofesta.