Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo na 52. mednarodnem sejmu obrti in podjetništva MOS v Celju

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Danes se je v Celju odprl 52. mednarodni sejem obrti in podjetništva "MOS", kjer je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravilo pestro predstavitev aktivnosti celotnega ministrstva, izvajalskih institucij in organov v sestavi. Namen udeležbe ministrstva na MOS je celovito predstaviti programe in aktivnosti, ki jih izvaja ministrstvo skupaj z organi v sestavi in izvajalskimi institucijami ter vzpostaviti komunikacijo s podjetji in posamezniki.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se danes udeležuje gospodarskega in političnega srečanja v Ruski federaciji. Zato je udeležence ob odprtju sejma nagovoril preko video povezave. V nagovoru je minister Počivalšek povedal, da glavnino slovenskega gospodarstva predstavljajo mikro, majhne in srednje družbe. »Vi ste jedro našega gospodarstva, zato vam namenjamo največ pozornosti! Od vaše kondicije so namreč odvisna pljuča celotnega slovenskega gospodarstva«, je bil optimističen minister.

Na ministrstvu smo za ta podjetja posebej prilagodili tudi našo finančno podporo. Predvsem s poudarkom na spodbujanju raziskav, razvoja in inovacij, digitalne transformacije podjetij, spodbujanja krožnega gospodarstva, procesnih izboljšav in partnerstev na področjih Strategije pametne specializacije. V video nagovoru je tudi poudaril, da smo dodatno okrepili podporno okolje za podjetništvo v okviru Slovenske poslovne točke. Nudimo podporo na področju zagona, rasti in razvoja podjetij preko Subjektov inovativnega okolja. Želimo namreč povečati stopnjo preživetja novoustanovljenih podjetij in hitro rastočim podjetjem pomagati premostiti ovire na njihovi poti. »Danes vemo, kje ima Slovenija največ potenciala. Izkoristek tega usmerjamo preko Strateških razvojno inovacijskih partnerstev«, je zaključil. Prav zato je cilj nastopa gospodarskega ministrsva na MOS svetovanje podjetjem iz prve roke, seznanjanje s trendi na trgu kot tudi s priložnostmi, ki jih ustvarjamo za podjetja – doma in v tujini.

Razstavni prostor ministrstva, ki se nahaja v dvorani L1, je danes odprl državni sekretar Aleš Canttutti in ob tem navzoče povabil k spremljanju poslovnega in turističnega programa. Hkrati bo tam potekalo tudi poslovno stičišče, kjer je dana možnost poslovnega mreženja. Na stojnici bodo potekala tudi individualna svetovanja in informiranje obiskovalcev s strani informatorjev z različnih izvajalskih institucij. V neposredni bližini razstavnega prostora ima MGRT stojnico Slovenske poslovne točke - SPOT, na kateri bodo predstavljene brezplačne podporne storitve države za poslovne subjekte, kot so postopki registracije, podjetniško svetovanje in pomoč izvoznikom ter investitorjem. Slovenski turizem se predstavlja pod okriljem Slovenske turistične organizacije s 5-zvezdičnimi doživetji v sodelovanju z nosilci znaka Slovenia Unique Experiences.

Letošnja država partnerica na MOS je Črna Gora  in okviru 52. MOS se bo minister Zdravko Počivalšek v četrtek sestal z delegacijo gospodarske ministrice Črne Gore, gospe Dragice Sekulić. Črna Gora je že sedaj naša pomembna gospodarska partnerica, kljub temu pa je še veliko odprtih priložnosti za nadaljnje tesnejše sodelovanje. Po podatkih našega statističnega urada je skupna trgovina z blagom v letu 2018 dosegla 114,7 milijona EUR, kar je skoraj 7% več kot v letu 2017. V letu 2018 je Slovenijo obiskalo 12.536 črnogorskih turistov, kar je 4,8% več kot v letu 2017. Tudi ministrica Dragica Sekulić je danes v uvodnem nagovoru na otvoritvi sejma poudarila beleženje gospodarske rasti in željo po vnaprejšnjem sodelovanju s Slovenijo.

Vse dni sejma bo odprta tudi razstava Direktorata za lesarstvo »Čar lesa«.

Vabljeni, da nas obiščete na našem razstavnem prostoru v dvorani L1.