Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek na uradnem obisku v Ruski federaciji

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Na povabilo predsednika Vlade Ruske federacije Dmitrija Medvedjeva 10. in 11. 9. 2019 se na uradnem obisku v Ruski federaciji mudi slovenska delegacija pod vodstvom predsednik Vlade RS Marjana Šarca. Spremlja ga tudi minister Zdravko Počivalšek in gospodarska delegacija desetih slovenskih podjetij, ki delujejo na ruskem trgu. Namen obiska je potrditev dobrih odnosov med državama, krepitev dvostranskega dialoga in iskanje možnosti za nadaljnji razvoj sodelovanja.

Srečanje predsednikov Vlad Republike Slovenije in Ruske federacije | Avtor Nebojša Tejić, STA

Državi imata prijateljske odnose, ki so razvejani na številnih področjih sodelovanja, od gospodarstva do kulture. Velik del pogovorov obeh predsednikov vlad je bil namenjen gospodarskemu področju. Kljub omejevalnim ukrepom Evropske unije zoper Rusko federacijo zaradi kršitev ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti Ruska federacija ostaja pomembna partnerica Slovenije na gospodarskem področju. Ruska federacija se uvršča na 9. mesto med našimi izvoznimi partnericami in na 5. mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini. Predsednik Vlade Šarec je izrazil je zadovoljstvo, da ga na obisku spremljajo predsedniki uglednih slovenskih podjetij, ki so s svojimi odličnimi priporočili dobro poznani na ruskem trgu in v svetovnem merilu. Čeprav ta podjetja delujejo na različnih področjih – od farmacije, informacijske tehnologije, energetike in energetske učinkovitosti do inženiringa in športne industrije, jim je vsem skupna uporaba naprednih visokih tehnologij pri njihovih izdelkih.

»Zadovoljni smo s pozitivnim trendom gospodarskega sodelovanja,« je na pogovorih poudaril predsednik vlade Šarec. Predsednika vlad sta poudarila pomen delovanja medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki ima pomembno vlogo pri pospeševanju gospodarskega sodelovanja. Zadnje zasedanje Medvladne komisije je potekalo junija v Sloveniji. Sogovornika sta se zavzela za nadgradnjo sedanjega sodelovanja in iskanje novih poslovnih priložnosti. Teh je veliko tudi na področju turizma, kjer Ruska federacija zaseda 10. mesto glede na število turističnih nočitev v Sloveniji. Pomemben korak pri okrepitvi sodelovanja na področju energetske učinkovitosti med Slovenijo in Rusko federacijo predstavlja tudi podpis sporazumov o sodelovanju družbe Petrol d.d. z ruskimi partnerji. 

Minister Počivalšek je na večernem sprejemu za slovenske in ruske gospodarstvenike, ki jih je pozdravil tudi minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Ruske federacije Konstantin Noskov, poudaril: "Ruska federacija je za slovensko gospodarstvo pomembna država, saj sodi med naše prioritetne izvozne trge. Tudi s takšnimi srečanji političnega vrha in gospodarskih delegacij si prizadevamo, da obseg izvoza ponovno preseže milijardo evrov kot pred leti." Pri tem je minister sicer priznal, da omejevalni ukrepi pomenijo objektivno omejitev, ki posledično zmanjšuje možnosti tudi gospodarskega sodelovanja med državama.

Minister Počivalšek je poleg tradicionalnih industrij izpostavil priložnosti za sodelovanje še posebej v informacijsko komunikacijskih tehnologijah, kjer so "slovenska podjetja zelo močna in pomembno vlagajo v znanje, raziskave in razvoj. Potencial za sodelovanje pa vidimo tudi na področjih učinkovite rabe energije, avtomatizacije, kmetijske mehanizacije in prehranske industrije, ter turizma s poudarkom na zdraviliškem turizmu." Med potencialnimi področji sodelovanja med ruskimi in slovenskimi podjetji je minister izpostavil tudi neposredne investicije podjetij tako v Rusiji kot Sloveniji ter sodelovanje pri zagotavljanju skupnih storitev in proizvodov na tretjih trgih.

Trgovinska menjava med državama raste, in sicer je lani znašala 1,4 milijarde evrov oz. 3,5% več kot v letu 2017. Slovenske naložbe v Rusiji znažajo 357 milijonov evrov (- 8 %), ruske v Sloveniji pa 189 milijonov evrov (+4 %), največ v sektorjih predelave kovin, bančništva in turizma. Lani je Slovenijo obiskalo skoraj 63.000 ruskih turistov (+ 2%), ki so ustvarili skoraj 300.000 nočitev (-2 %).

Gospodarsko delegacijo desetih slovenskih podjetij, ki so na ruskem trgu že prisotna oziroma so del Programa pomembnejših projektov med državama v okviru medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-ekonomsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, sestavljajo Comita d.d., Duol d.o.o., Elan Inventa d.o.o., Iskratel d.o.o., Geoplin d.o.o., Kolektor Group, Krka d.d., Petrol d.d., Riko d.o.o. in Sij d.d..

Sporočilo za javnost po srečanju s predsednikom Vlade Ruske federacije Dmitrijem Medvedjevem