Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Aleksandra Pivec na obisku v Lihtenštajnu

Vaduz – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je bila včeraj na obisku v Kneževini Lihtenštajn.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je na povabilo Veleposlaništva Republike Slovenije v Bernu in Združenja slovensko-lihtenštajnskega prijateljstva mudila v Vaduzu v Kneževini Lihtenštajn. Kneževina Lihtenštajn letos obeležuje 300-letnico kneževine. Slovenija se je ob tej izjemni obletnici poklonila na način, da je organizirala dogodek »Slovenski dan v Kneževini Lihtenštajn«. Dogodka, ki ga je poleg veleposlaništva in združenja soorganiziral STO, SPIRIT, se je kot častna gostja udeležila tudi ministrica dr. Pivec.  

V okviru obiska se je ministrica dr. Pivec srečala z ministrico, odgovorno za področje kmetijstva v Kneževini Lihtenštajn Dominique Hasler, ki se je tudi udeležila slovenskega dogodka. Ministrica se je srečala tudi z generalnim direktorjem Združenja kmečkih organizacij Klausom Büchelom, ki ji je predstavil značilnosti kmetijstva v Lihtenštajnu. Kneževina ima izjemno ugodno posestno strukturo kmetijskih gospodarstev; s strateškim načrtovanjem in spremembami so v daljšem obdobju dosegli, da so se majhne razdrobljene kmetije transformirale v večja gospodarstva in sedaj povprečna velikost kmetije dosega 30 hektarjev (v Sloveniji 6,9 hektarjev). To kmetijam v Lihtenštajnu zagotavlja večjo dohodkovno neodvisnost in stabilnost kmetijskega gospodarstva. Lihtenštajn ima tudi  40 % ekološkega kmetijstva, kar ga uvršča na prvo mesto na svetu. Ministrica se je zato s sogovorniki dogovorila za tesnejše sodelovanje med državama, in sicer v kontekstu novih strateških usmeritev, ki jih pripravlja Slovenija, v katere bi lahko implementirali določene primere dobre prakse kneževine.