Skoči do osrednje vsebine

29. zasedanje Ekonomskega foruma v Krynici Zdrój na Poljskem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Posebni odposlanec zunanjega ministra za strateške zadeve in veleposlanik Iztok Mirošič se je v imenu slovenskega zunanjega ministra udeležil 29. zasedanja Ekonomskega foruma in sodeloval v razpravi »Kriza ali konec mednarodnega reda kot ga poznamo«, ki se je dotaknila prehoda iz multilateralizma v multipolarni ali celo novi bipolarni mednarodni sistem, vključno z vrnitvijo geopolitike na Zahodni Balkan. Prav zato je proces širitve EU izjemnega pomena, je poudaril Mirošič.

Zasedanje Ekonomskega foruma

Izrazil je mnenje, da je nujen proces notranje konsolidacije EU, da bi postala enakopraven partner v geopolitični tekmi, za kar bo morala izboljšati učinkovitost odločanja ter razviti lastno tehnološko avtonomijo in suverenost.

Potrdil je polno zavezanost Slovenije in EU multilateralnemu sistemu, mednarodnim institucijam in vladavini prava, posebej za usklajeno reševanje podnebnih, varnostnih in migracijskih problemov. Zato je za konkurenčnost v svetu in varnostno sodelovanje zelo pomemben urejen izstop Združenega kraljestva in njegovi prihodnji odnosi z EU.

Poudaril je, da je v dobi tehnološke in podatkovne geopolitike temeljna naloga EU kot globalne normativne sile spoštovanje univerzalnih človekovih pravic in svobode posameznika po vsem svetu.