Skoči do osrednje vsebine

Dvostranske politične konzultacije med Slovenijo in Gruzijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V Ljubljani so potekale dvostranske politične konzultacije med Slovenijo in Gruzijo, ki sta jih vodila politični direktor/generalni direktor Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko Matej Marn in prvi namestnik zunanjega ministra Gruzije Vahtang Maharoblišvili. Sogovornika sta obravnavala dvostranske odnose med državama in možnosti za njihovo krepitev in sodelovanje na multilateralnem področju ter si izmenjala poglede o aktualnih zunanjepolitičnih in varnostnih regionalnih vprašanjih, vključno s sodelovanjem Gruzije z EU in Natom.

Politični direktor/generalni direktor Matej Marn in prvi namestnik zunanjega ministra Gruzije Vahtang Maharoblišvili

1 / 2

Politični direktor/generalni direktor Marn in prvi namestnik zunanjega ministra Gruzije Maharoblišvili sta se strinjala, da so odnosi med državama dobri ter da obstajajo številne možnosti za njihovo okrepitev na dvostranskem in multilateralnem področju. Potrdila sta interes za redno nadaljevanje političnega dialoga in med drugim izpostavila priložnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja in sodelovanja na področju obrambe in športa, kot tudi na ostalih področjih skupnega interesa. 

Sogovornika sta obravnavala tudi aktualna zunanjepolitična in varnostna regionalna vprašanja. Gruzijski sogovornik je predstavil aktualnih razmere v Gruziji. Politični direktor/generalni direktor Marn je izrazil podporo Gruziji pri nadaljnjem izvajanju reform skladno s Pridružitvenim sporazumom med EU in Gruzijo ter obenem izpostavil pomen nadaljevanja reformnega procesa v Gruziji. Potrdil je slovensko podporo gruzijskim evro-atlantskim prizadevanjem, izpostavil pomen sodelovanja z Gruzijo v okviru sodelovanja EU-Gruzija ter Vzhodnega partnerstva. Poudaril je tudi vlogo Gruzije kot pomembne partnerice Nata, ki s svojim angažmajem pomembno prispeva k skupni varnosti.

Gruzijskega prvega namestnika zunanjega ministra je v okviru konzultacij na vljudnostni pogovor sprejela državna sekretarka Simona Leskovar, potekalo je tudi srečanje z v. d. generalnega direktorja Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo Iztokom Grmekom.