Skoči do osrednje vsebine

Dvostranska srečanja državnega sekretarja Božiča ob robu Blejskega strateškega foruma

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Dobran Božič se je v okviru 14. Blejskega strateškega foruma srečal z ministrom za Evropo, migracije in razvojno pomoč Škotske Benon Macphersonom. Sogovornika sta naslovila izzive brexita in govorila tudi o priložnostih za krepitev vezi, posebno na področju gospodarskega sodelovanja, turizma in trajnostnega razvoja.

Državni sekretar Dobran Božič z ministrom za Evropo, migracije in razvojno pomoč Škotske Benon Macphersonom

Državni sekretar Božič se je srečal tudi z namestnikoma generalne sekretarke EEAS Pedrom Serranom in Jean Cristophom Belliardom. Sogovorniki so izpostavili pomen krepitve skupne evropske zunanje in varnostne politike s poudarkom na pomenu evroatlanstske perspektive za države Zahodnega Balkana ter spregovorili o izzivih evropske obrambne politike in kriznega upravljanja za učinkovito soočenje z globalnimi izzivi.

Državni sekretar Božič je opravil pogovor tudi z namestnikom pomočnika sekretarja v Biroju za evropske in evrazijske zadeve ameriškega State Departmenta Matthewom A. Palmerjem, ki je pristojen za Zahodni Balkan in Turčijo. Izmenjala sta stališča in poglede glede aktualnega dogajanja v regiji Zahodnega Balkana in poudarila pomen evroatlantske perspektive za države regije.

Državni sekretar Božič je ob robu Blejskega strateškega foruma sprejel na pogovor tudi gansko poslovno delegacijo, ki jo je vodil izvršni direktor GEXIM Lawrence Agynsam. Gre za prvo delegacijo Podsaharske Afrike na Blejskem strateškem forumu in predvsem za nadaljevanje intenzivnih dvostranskih obiskov z Gano v zadnjih dveh letih. V delegaciji so bili tudi predstavniki Gansko-slovenskega poslovnega kluba, ki aktivno koordinira poslovne aktivnosti med slovenskim in ganskim tržiščem. Namen pogovora je bil pregled identificiranih poslovnih priložnosti in aktualnega stanja projektov.