Skoči do osrednje vsebine

Srečanje državne sekretarke dr. Švarc Pipan z visoko komisarko za človekove pravice Bachelet ob robu Blejskega strateškega foruma

Državna sekretarka dr. Dominika Švarc Pipan se je 3. septembra 2019, ob robu drugega dne Blejskega strateškega foruma, srečala z visoko komisarko Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet.

Sogovornici sta obravnavali predvsem vprašanja povezana s spoštovanjem mednarodnih standardov človekovih pravic v Republiki Sloveniji. Strinjali sta se, da je dialog glede implementacije mednarodnih standardov človekovih pravi v okviru različnih mednarodnih mehanizmov pomemben. Visoka komisarka Bachelet je posebej pozdravila pozitiven odnos Slovenije do procesa univerzalnega periodičnega pregleda, v okviru katerega Slovenijo novembra letos v Ženevi čaka ustni zagovor tretjega nacionalnega poročila.

Sogovornici sta se zavzela za krepitev zakonodajnega okvira glede preprečevanja sovražnega govora in zagotavljanja načela enakosti. Posebej sta obravnavali pomen zagotavljanja nediskriminacije občutljivih skupin, predvsem žensk, otrok in Romov. Državna sekretarka dr. Švarc Pipan je izpostavila, da so v Sloveniji izpolnjeni zakonski pogoji, ki predstavljajo predpogoj, da lahko varuh človekovih pravic zaprosi za pridobitev statusa A po Pariških načelih o statusu državnih institucij za človekove pravice. Posebej je bil izpostavljen tudi pomen Mednarodne konvencijo za zaščito vseh ljudi pred prisilnimi izginotji, ki je Slovenija še ni ratificirala. Sogovornici sta se strinjali, da je pomembno stalno zavzemanje za človekove pravice in svoboščine ter da je v primeru kolizij med njimi treba iskati ustrezno ravnovesje.