Skoči do osrednje vsebine

Pasivno kajenje v vozilu škoduje vsem, še posebej otrokom

Ob začetku šolskega leta, od 2. do 15. septembra, se bodo v sodelovanju Ministrstva za zdravje, Policije, NIJZ, AMZS in drugih nevladnih organizacij ter medijev (Val 202 in TV Slovenija) izvajale aktivnosti za osveščanje javnosti o prepovedi kajenja v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb ter škodljivosti pasivnega kajenja. Kadilce bomo tokrat nagovarjali tudi k opuščanju kajenja, saj kajenje ogroža zdravje in dokazano povzroča raka in druge bolezni, pasivno kajenje v tako majhnem prostoru, kot je vozilo, pa škoduje vsem, še posebej otrokom.

Pasivno kajenje lahko resno ogrozi zdravje odraslih in otrok

Pasivno kajenje pomeni vdihovanje tobačnega dima drugih. Vsak, ki vdihuje tobačni dim – še posebej v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina, ima večje tveganje za razvoj koronarne srčne bolezni, možganske kapi ali pljučnega raka. Tobačni dim je namreč mešanica plinov in delcev, ki vsebuje več kot 7.000 različnih kemičnih snovi, med katerimi je stotine škodljivih, okoli 70 pa jih dokazano povzroča raka.

Potrjeno je, da dolgotrajna izpostavljenost tobačnemu dimu lahko med pasivnimi kadilci privede do razvoja istih bolezni kot pri kadilcih. Pri tem je visokemu tveganju še posebej izpostavljeno zdravje dojenčkov in majhnih otrok. Otroci, ki so pasivni kadilci, pogosteje obiščejo zdravnika, imajo slabše razvita pljuča, pogosteje zbolijo za pljučnico ali bronhitisom in imajo pogostejše zdravstvene zaplete. Pasivno kajenje lahko povzroči tudi nenadno smrt dojenčka.

1 / 2

Ko kadite v avtu, pasivno kadijo tudi sopotniki

Če kadimo in s tem škodimo sebi, to še ne opravičuje ogrožanja zdravja drugih. Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina ali drug zaprt prostor, privede do visokih ravni škodljivih snovi iz tobačnega dima. Zato prepovejmo kajenje v vozilu, tudi če je vključeno prezračevanje ali so odprta okna. Prav tako poskušajmo v največji možni meri zagotoviti, da nihče ne kadi v bližini naših otrok.

Poskrbimo za zaščito otrok, družinskih članov in sebe pred pasivnim kajenjem. Opustite kajenje, še posebej v vozilu.

O akciji

Policisti bodo v okviru akcije Začetek šolskega leta od 2. do 8. septembra nadzirali tudi kajenje tobačnih in povezanih izdelkov v vseh vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb ter voznike s pomočjo letakov, ki smo jih skupaj zasnovali Ministrstvo za zdravje in NIJZ, osveščali o škodljivosti pasivnega kajenja v vozilu.

Ministrstvo za zdravje bo v sodelovanju z NIJZ, AMZS in drugimi nevladnimi organizacijami in mediji v septembru osveščanje o škodljivosti pasivnega kajenja in kajenja izvajalo na socialnih omrežjih, posebej na Facebooku Slovenija piha 0,0, kjer bomo vodili tudi nagradno igro.

Aktivnosti bodo izvajale tudi nevladne organizacije, med njimi AMZS, ki bo javnost obveščal preko svojih komunikacijskih kanalov, v poslovnih enotah AMZS pa prek digitalnih zaslonov predvajal ozaveščevalni video ter s tem opozarjal na škodljivost kajenja v vozilu.

Tudi letos se je akciji pridružil Val 202, ki bo skozi vsebine v etru opozarjal na pasivno kajenje, in TV Slovenija z brezplačnimi objavami našega spota "Kajenje v vozilu škoduje.

O poteku akcije, nadzoru nad kajenjem v vozilu ob prisotnosti mladoletne osebe in o škodljivosti pasivnega kajenja bomo partnerji akcije spregovorili v ponedeljek, 9. septembra 2019, na novinarski konferenci, ki bo ob 11. uri v veliki sejni sobi na Ministrstvu za zdravje.