Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Aleksandra Pivec: "Želim si ustanoviti svet za vinogradništvo in vinarstvo"

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je s sodelavci obiskala Klet Krško, nato pa sodelovala na okrogli mizi Vinski turizem, ki je potekala na posestvu Albiana – Vinska klet Žaren.

Na posestvu Albiana - Vinska klet Žaren je potekala zanimiva okrogla miza o razvoju in izzivih vinskega turizma, ki jo je povezoval priznani turistični novinar Drago Bulc. Dogodek, na katerem so poleg ministrice dr. Aleksandre Pivec sodelovali še Jernej Žaren iz Vinske kleti Žaren, Lojze Kerin iz Vinarstva Kerin, vodja projekta Modra frankinja, Rok Petančič, prof. dr. Aleš Gačnik z Univerze na Primorskem ter Jean Michel Morel z Domačije Kabaj Morel, je bil izredno dobro obiskan, kar priča o aktualnosti obravnavane tematike.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je ob tej priložnosti napovedala skorajšnje oblikovanje in ustanovitev Sveta za vinogradništvo in vinarstvo, ki bo deloval kot posvetovalni organ ministrice, v pomoč pa bo tudi ob pripravi strategije za celostni razvoj vinogradništva in pristopa k oblikovanju celostnega modela promocije vinarstva. Beseda je sicer tekla o možnostih in izzivih za večanje dodane vrednosti produktov vinogradniških kmetij, z razvojem celovitega produkta vinskega turizma, kakšne spodbude za vinarje in vinogradnike se pričakujejo v naslednji finančni perspektivi in s kakšnimi izzivi se srečujejo posavski vinarji in slovenski vinarji nasploh. Del nove strategije, ki se jo bo lotilo ministrstvo, bo pomagal odgovoriti tudi na vprašanje, kako in s kakšnimi ukrepi lahko država pomaga Slovenijo postaviti na vinski zemljevid sveta.

Še pred tem sta si ministrica dr. Pivec in državni sekretar dr. Jože Podgoršek ogledala vinsko klet Krško, kjer je ju je poleg članov kmetijske zadruge, sprejel tudi krški župan, Miran Stanko. Obisk kleti je bil namenjen krajši predstavitvi dejavnosti Kmečke zadruge Krško ter problematiki odkupa grozdja, stanja na vinskem trgu in izgradnji in razvoju namakalnih sistemov iz reke Save.