Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar z madžarskim zunanjim ministrom Szijjártóm o krepitvi sodelovanja med sosedama

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Cerar se je ob robu Strateškega foruma Bled sestal z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino Pétrom Szijjártóm.

dr. Miro Cerar in madžarski zunanji minister Péter Szijjártó

Sogovornika sta potrdila partnerske odnose in redne politične stike med državama, zavzela pa sta se tudi za nadaljevanje konstruktivnega dialoga o zagotavljanju pravic narodnih skupnosti na obeh straneh meje. Poudarila sta pozitivni trend razvoja gospodarskega sodelovanja, kjer je Madžarska šesta najpomembnejša slovenska zunanjetrgovinska partnerica, in nujnost oblikovanja pogojev za krepitev naložbenih priložnosti. Posebno pozornost sta namenila napredku na področju posameznih čezmejnih infrastrukturnih projektov ter, v luči energetske neodvisnosti in povezljivosti, izpostavila pomen izvedbe električne in plinske povezave med državama.

Sogovornika sta izmenjala poglede glede učinkovitega upravljanja migracij, širitve Evropske unije ter aktualnih razmer v državah Zahodnega Balkana. Stališča Slovenije in Madžarske so na tem področju podobna, saj obe državi podpirata kredibilno širitveno perspektivo EU ter pomen zagotavljanja stabilnosti in razvoja regije.