Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar ob robu Blejskega strateškega foruma na srečanju z visoko komisarko za človekove pravice Bachelet Jeria in GS Unije za Sredozemlje Kamelom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister dr. Cerar se je drugi dan Blejskega strateškega foruma srečal z visoko komisarko Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet Jeria in generalnim sekretarjem Unije za Sredozemlje (UzS) Nasserjem Kamelom.

Minister dr. Cerar in visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice. Michelle Bachelet Jeria sta uvodoma potrdila odlično sodelovanje med Slovenijo in Uradom visoke komisarke, še posebej med lanskoletnim predsedovanjem Slovenije Svetu za človekove pravice. Poleg tega sta govorila o multilateralizmu ter obravnavi človekovih pravic v mednarodnih forumih, pri čemer sta se sogovornika zavzela za krepitev mednarodnih mehanizmov za izboljšanje človekovih pravic v svetu, še posebej v prizadevanjih za enakost spolov in zaščito ranljivih skupin. Strinjala sta se, da obstaja tesna povezava med človekovimi pravicami in okoljem, čemur tako Slovenija kot visoka komisarka posvečata posebno pozornost.

Osrednja tema pogovora ministra dr. Cerarja z generalnim sekretarjem Unije za Sredozemlje Nasserjem Kamelom je bila vloga UzS pri obravnavi aktualnih izzivov v Sredozemlju; to je dragocena platforma za odprt dialog med 43 državami južnega in severnega dela Sredozemlja. Sogovornika sta obravnavala projekte, s katerimi UzS prispeva h krepitvi stabilnosti v regiji s spodbujanjem stikov med ljudmi, boljšega upravljanja ter reševanjem okoljskih in infrastrukturnih vprašanj. Med večjimi projekti UzS je tudi projekt razsoljevanja vode v Gazi, h kateremu je Slovenija prispevala 500.000 EUR. V pogovoru sta obravnavala tudi priprave na 4. regionalni forum na ravni zunanjih ministrov, ki bo potekal v Barceloni 10. oktobra letos.

Sogovornika sta kot pomembna projekta izpostavila Evromediteransko univerzo (EMUNI) in ministrsko konferenco za visoko šolstvo UzS, ki jo bo v letu 2020 gostila Slovenija, ter podpisala sporazum o izvedbi 2. kreativnega foruma, ki bo v Ljubljani potekal že drugič, in sicer med 12. in 15. novembrom 2019.