Skoči do osrednje vsebine

Komisar King pozdravil prispevek Slovenije k varnostnim politikam EU in prizadevanja v regiji Zahodnega Balkana

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je danes, 3. septembra 2019, na Bledu srečal z evropskim komisarjem za varnostno unijo Julianom Kingom. Ob robu Blejskega strateškega foruma sta se pogovarjala o prihodnjih izzivih na področju notranje varnosti, terorizma in hibridnih groženj za Slovenijo in novo Evropsko komisijo, pozornost pa namenila tudi regiji Zahodnega Balkana. Minister je sogovornika obvestil tudi o aktivnostih, povezanih z obvladovanjem povečanega migracijskega pritiska, zlasti z vidika varnosti in boja proti organiziranemu kriminalu, ki tihotapi migrante čez državne meje.

»Varnost bo vedno ključnega pomena za EU in njen razvoj, zlasti za naše državljane, da živijo in delajo v varnem okolju,« je dejal minister in dodal, da je varnost v Sloveniji eden od najpomembnejših vidikov v zavesti državljanov. Dejstvo pa je, da našo državo zaznamuje njena vloga kot vstopna točka v schengensko območje in tranzitna lega, saj preko nas poteka t. i. balkanska pot za tihotapljenje orožja, droge in tudi migrantov. Glede aktivnosti, ki jim bo treba v prihodnosti posvetiti več pozornosti na področju varnosti in boja proti terorizmu, je minister izpostavil zlasti troje: preprečevanje radikalizacije, okrepitev sodelovanja z obveščevalnimi službami in sodelovanje s tretjimi državami. Poudaril je, da Vlada posveča veliko pozornost nadgradnji varnostnih struktur, vključno z dodatnimi finančnimi sredstvi, spremembami pravnih podlag, pripravo Strategije nacionalne varnosti, ki bo sprejeta predvidoma septembra, in vzpostavljanjem ustreznih struktur na področju kibernetske varnosti. Ob tem je dodal, da je podpora EU agencij, zlasti Europola in Cepola ključna zlasti za majhne države, ki težje sledijo napredku tehnologije in spremembam v preiskovalnem delu.

Glede Zahodnega Balkana je minister poudaril, da Slovenija z državami iz regije sodeluje v okviru Brdo procesa od leta 2001, ki se je uveljavil kot pomembna platforma pri krepitvi sodelovanja na področju notranjih zadev v celotni regiji. »Prizadevamo si, da bo tako tudi v prihodnosti, tako pri naših skupnih aktivnostih, ki potekajo že daljše časovno obdobje, kot v okviru integrativnega upravljanja notranje varnosti na Zahodnem Balkanu,« je dejal minister Poklukar.

Komisar King je povedal, da bo področje varnosti ostalo visoko na dnevnem redu Evropske komisije, saj se pomena zaveda tudi prihodnja predsednica von der Leyen. Pozdravil je prizadevanja Slovenije v regiji Zahodnega Balkana in prispevek k varnostnim politikam EU.