Skoči do osrednje vsebine

Minister Rudi Medved na srečanju z namestnikom Generalnega sekretarja OECD

Bled, 2. septembra 2019 - Minister za javno upravo Rudi Medved se je udeležil Blejskega strateškega foruma, kjer poteka dialog na visoki ravni med voditelji iz privatnih in javnih sektorjev o ključnih težavah, s katerimi se sooča Evropa v 21. stoletju. Ob robu dogodka se je minister Medved srečal z namestnikom Generalnega sekretarja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (GS OECD) Ulrikom Vestergaardom Knudsnom. Sogovornika sta se pogovarjala o izzivih na področjih digitalizacije in umetne inteligence.

Minister Rudi Medved in namestnik generalnega sekretarja OECD Ulrik Vestergaard Knudsen | Avtor: MJU

1 / 2

Soglašala sta, da je sodelovanje med OECD in Ministrstvom za javno upravo dobro. Minister Rudi Medved je poudaril, da v sodelovanju z OECD dosegamo odlične rezultate, zato nameravamo sodelovanje okrepiti tudi v prihodnje. Slovenija je pristopila k pripravi prvega celovitega pregleda izvajanja digitalne uprave s priporočili najuglednejših strokovnjakov OECD. 

»Veseli me, da smo v elitnem klubu, kamor sodi OECD, in da imamo tudi kaj za pokazati. Pri zagotavljanju odprtih podatkov prek Nacionalnega portala odprtih podatkov Slovenije OPSI smo ena izmed vodilnih držav,« je poudaril minister Medved.

Beseda je tekla tudi o izzivih na področju umetne inteligence. Minister Medved je namestnika GS OECD Knudsna seznanil o pripravi nacionalne strategije umetne inteligence, Ulrik Vestergaard Knudsen pa vidi možnosti nadaljnjega sodelovanja tudi na tem področju. Minister za javno upravo in namestnik Generalnega sekretarja OECD sta se pogovarjala o bodočem predsedovanju Slovenije Svetu EU. Kot je povedal minister Medved, bo umetna inteligenca v povezavi s 5G prioriteta predsedovanja Slovenije. »Želimo razvijati vrhunsko, etično in varno umetno inteligenco, z uvedbo tehnologije pete generacije želimo priti do rešitev, ki bodo predvsem koristile ljudem,« je v pogovorih podčrtal minister in podprl Knudsnov predlog o skupnem nastopu v obliki enkratnega dogodka v času predsedovanja.