Skoči do osrednje vsebine

Minister Karl Erjavec ni naročil helikopterskega prevoza obolele osebe iz Splita

Odgovor Ministrstva za obrambo na navedbe, objavljene na portalu Škandal24:

Informacija, da naj bi prevoz obolele osebe iz Splita v Ljubljano osebno naročil minister Karl Erjavec, ki je bila v ponedeljek, 2. septembra 2019, v članku z naslovom »Škandalozna zloraba helikopterja Slovenske vojske: Naročil naj bi jo Karl Erjavec osebno, iz ZZZS sporočajo: Ne bomo plačali«, objavljena na portalu Škandal24, je lažna.

Uredništvu Škandala24 smo namreč 27. avgusta 2019 odgovorili, da je mednarodni helikopterski za prevoz obolele osebe iz Splita v Ljubljano na podlagi naročila in zdravniške napotnice Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, na katerem je bilo navedeno, da je plačnik prevoza ZZZS, odobril državni sekretar mag. Miloš Bizjak, ki je nadomeščal ministra v času njegovega dopusta. To je razvidno tudi iz citiranega odgovora Ministrstva za obrambo v istem članku.

Še enkrat poudarjamo, da je odločitev o prevozu obolele/poškodovane osebe s helikopterjem izključno strokovno-medicinska, odobritev ministra ali državnega sekretarja, ki ga nadomešča, pa je potrebna, ker gre za mednarodni polet. Ne minister ne državni sekretar ne moreta presojati o pravilnosti medicinske odločitve, ki zahteva prevoz pacienta s helikopterjem.

Slovenska vojska bo račun za omenjeni prevoz po zavrnitvi ZZZS naslovila na naročnika prevoza, to je Univerzitetni klinični center Ljubljana.