Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar ob robu BSF tudi z zunanjima ministroma Turčije in Severne Makedonije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na Strateškem forumu Bled je popoldne potekala razprava o multilateralizmu. Na panelu so o pomenu ohranjanja učinkovitega multilateralizma ter skupnega urejanja globalnih problemov in vlogi manjših držav pri tem razpravljali predsedujoča 73. zasedanja generalne skupščine OZN Maria Fernanda Espinosa Garces, španski zunanji minister Josep Borell Fontelles, zunanji minister Turčije Mevlüt Çavuşoğlu in slovenski zunanji minister dr. Miro Cerar.

Ministra Çavuşoğlu in Cerar sta se nato ločeno sestala in potrdila dobre odnose med državama, ki temeljijo na sporazumu o strateškem partnerstvu iz leta 2011. Gospodarsko sodelovanje med partnericama narašča, vendar je po skupni oceni obeh ministrov še nekaj neizkoriščenih potencialov. Slovenija podpira nadaljevanje pristopnih pogajanj EU s Turčijo. Po besedah ministra dr. Cerarja si Slovenija v okviru EU prizadeva za nadaljevanje dialoga s Turčijo pri iskanju rešitev za odprta vprašanja, pri čemer poudarja pomen evropskih norm, vladavine prava in spoštovanja človekovih pravic. Slovenija ceni vlogo in pomen Turčije pri reševanju  vprašanja migrantov in beguncev. 

Minister dr. Miro Cerar se je ob robu foruma ločeno pogovarjal tudi z zunanjim ministrom Severne Makedonije Nikolo Dimitrovim. Ministra sta se strinjala, da so odnosi med državama odlični in da je sodelovanje razvejano na številnih področjih. Potrdila sta obojestranski interes za krepitev političnih in gospodarskih stikov tudi v prihodnje.
Osrednja tema pogovora je bilo vključevanje Severne Makedonije v evroatlantske integracije. Minister dr. Cerar je sogovorniku zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije Severni Makedoniji na njeni poti v EU. Izpostavil je, da podpiramo oceno Evropske komisije, da Severna Makedonija že izpolnjuje pogoje za začetek pogajanj z Unijo, pri čemer se bomo še naprej angažirano zavzemali za sprejem odločitve o začetku pogajanj oktobra letos. Ministra sta govorila tudi o aktualnih notranjepolitičnih dogajanjih v Severni Makedoniji in širše v jugovzhodni Evropi.