Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar na otvoritvi Blejskega strateškega foruma: Ne sprašuj, komu zvoni na Bledu. Zvoni planetu.

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Popoldne se je na Bledu z uvodnima nagovoroma predsednika vlade Marjana Šarca in gostitelja foruma, zunanjega ministra dr. Mira Cerarja, začel Blejski strateški forum. To največjo mednarodno konferenco v regiji že štirinajsto leto zapored soorganizirata zunanje ministrstvo in Center za evropsko prihodnost. Naslov letošnjega foruma, ki se ga udeležujejo številni visoki državniki in predstavniki mednarodnih organizacij, civilne družbe in gospodarstva, je Viri (ne)stabilnosti. Med udeleženci letošnjega foruma so tako estonska predsednica Kersti Kaljulaid, španski zunanji minister in verjetni prihodnji visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, vodja turške diplomacije Mevlüt Çavuşoğlu, zunanji minister predsedujoče Svetu EU Finske Pekka Haavisto, visoka komisarka OZN za človekove pravice Michelle Bachelet, predsedujoča 73. zasedanju Generalne skupščine OZN María Fernanda Espinosa Garcés ter zunanji ministri večine držav Zahodnega Balkana.

Zunanji minister dr. Cerar je v uvodnem nagovoru največ pozornosti namenil pomenu in aktualnosti letošnje osrednje teme – trajnostnega razvoja. Spomnil je, da so države sprejele že vrsto mednarodnih sporazumov v boju proti podnebnim spremembam ter za pravičnejše in učinkovitejše ravnanje z naravnimi, energetskimi in človeškimi viri. Zdaj je čas za ukrepanje.

»Če boste šli na naš edini naravni otok in pozvonili za srečo, ne pozabite, da skupno prihodnost lahko ustvarjamo zgolj skupaj. Ne sprašujte, za koga na Bledu zvoni. Zvoni za naš planet,« je posvaril minister dr. Cerar.

»O čisti vodi ne moremo govoriti, ne da bi omenjali pravico do nje. Zato je Slovenija pravico do vode vpisala v ustavo. Demokracija, vladavina prava in spoštovanje človekovih pravic so temelj za vsakršno resno razpravo tudi o podnebnih spremembah,« je poudaril.

V nadaljevanju je govoril o dveh pomembnih temah razprav na forumu, in sicer o prihodnosti Evropske unije in izzivih, ki jo čakajo, ter o njeni širitvi na države Zahodnega Balkana.

»B v kratici BSF pomeni Bled, pa tudi Balkan in odločno evropsko politiko do zahodnobalkanskih držav. Regija mora iti po reformni poti in sprejeti evropska pravila in vrednote. Evropska unija pa mora uresničiti obljube, ki ji jih je dala, in nadaljevati širitev na države regije,« je dejal minister in opozoril, da je Zahodni Balkan regija, ki je EU preprosto ne sme izgubiti.

Govoril je še o migracijah in pomenu varovanja meje v skladu z mednarodnimi standardi in schengenskimi pravili.

Posvetil se je tudi pomenu skupnega reševanja globalnih problemov v okviru mednarodnih organizacij. »Multilateralizem je v nevarnosti,« je opozoril minister, ki bo popoldne kot govorec nastopil tudi na okrogli mizi Multilateralizem na razpotju. Za države, kot je Slovenija, sta namreč večstranska obravnava svetovnih problemov in sodelovanje življenjskega pomena.

Minister dr. Cerar se je ob robu foruma na dvostranskih srečanjih sestal s predsedujočo Generalni skupščini OZN Marío Fernando Espinoso Garcés in zunanjim ministrom Severne Makedonije Nikolo Dimitrovom.