Skoči do osrednje vsebine

Premier v Ribnici otvoril 44. ribniški semenj in 20. rokodelski festival

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec je dopoldne slovesno otvoril Ribniški semenj suhe robe in lončarstva, ki je letos že 44. po vrsti. Tradicionalno poteka vsako prvo nedeljo v septembru in velja za največji slovenski poklon ne samo tradicionalnima ribniškim obrtema, suhi robi in lončarstvu, ampak vsem slovenskim rokodelcem.

V svojem nagovoru je povedal, da gre za prireditev, ki je v vseh teh letih že dodobra napolnila naša srca, hkrati pa sejem nosi posebno sporočilo, saj opeva tako imenovano suho robo, ki je bila nekoč pomemben del preživetja, danes pa je pomemben del tradicije.

»Skozi leta je izgubljala na svojem pomenu, svet je postal globalna vas, vse se odvija v hitrem tempu,  zato je toliko bolj pomembno, da ne pozabimo, kar je naše in kar je naša tradicija.«

Kot je še nadaljeval, se zaveda, da se ta obrt danes sooča z mnogimi izzivi, tudi zato je Vlada RS imenovala državnega sekretarja za malo gospodarstvo, kamor sodi domača lesna obrt. »To je naša tradicija, ki jo moramo ohraniti,« je še poudaril predsednik vlade.

Ob robu

Ribniški semenj vsako leto Ribnico spremeni v pravo sejemsko doživetje. Tudi letos so organizatorji privabili več kot 400 sejmarjev, ki v resnici ponujajo skorajda vse, kar je mogoče prodati, med njimi pa je bilo tudi okoli 45 rokodelcev iz vse Slovenije. Na tokratnem semnju so posebno pozornost posvetili tudi kulinariki in kulinarični ponudbi, saj se je dogodku pridružilo Vaško etnološko turistično društvo Hrovača s svojim fižolovim dnem. Obiskovalci so lahko pokusili jedi iz posebne ribniške sorte fižola. Sejem suhe robe in lončarstva ima v Ribniški dolini sicer dolgo in bogato tradicijo. Prvi sejmi so se odvijali v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa znova v Ribnico, od leta 1976 pa imajo v Ribnici spet vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva. Turistično društvo Ribnica, ki je glavni organizator sejma, letos praznuje 114 let in je bilo tudi eno prvih pobudnikov za ustanovitev Turistične zveze Slovenije.