Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar v Helsinkih o vlogi Slovenije in EU pri spodbujanju človekovih pravic v državah Afrike in Zalivskih držav

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je v četrtek in petek udeležil neformalnega srečanja ministrov za zunanje zadeve EU (Gymnich). Drugi dan zasedanja so ministri za zunanje zadeve posvetili Arktiki in krepitvi politike Evropske unije do Arktike, posebej glede varovanja naravnega okolja, gospodarskega razvoja regije in sprejamanja ukrepov za blažitev posledic podnebnih sprememb. Izpostavili so, da mora Arktika tudi v prihodnje ostati območje brez velikih napetosti, poudarili ključno vlogo Arktičnega sveta in se strinjali, da bo EU še naprej aktivna pri angažiranju za krepitev mednarodnega sodelovanja pri odzivanju na posledice podnebnih sprememb za občutljivo arktično območje.

V razpravi o regionalnem sodelovanju na Zahodnem Balkanu so se ministrom EU pridružili tudi ministri za zunanje zadeve držav Zahodnega Balkana. Poudarili so pomen regionalnega sodelovanja v kontekstu izpolnjevanja skupnih interesov. V razpravi so se dotaknili tudi pozitivnih učinkov sodelovanja med EU in Zahodnim Balkanom na področju evropske varnosti, vključujoč soočanje s hibridnimi ter kibernetskimi grožnjami. Regionalno sodelovanje ni in ne sme biti nadomestilo ali alternativa procesom EU integracije. Ministri so pozdravili napredek držav Zahodnega Balkana pri izvajanju reform in reševanju odprtih dvostranskih zadev. Minister dr. Cerar je poudaril strateški in vitalni pomen nadaljevanja širitvene politike EU. Zahodni Balkan potrebuje aktivno in odgovorno EU, ki bo državam pomagala pri izpolnjevanju pogojev za članstvo. Izrazil je tudi pričakovanje pozitivnih odločitev EU o začetku pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.

Minister dr. Cerar se je po zaključku Gymnicha udeležil tudi neformalnega srečanja organizaciji finskega predsedstva na temo človekovih pravic. Podpora zagovornikom človekovih pravic je ena izmed prednostnih nalog zunanje politike EU na področju človekovih pravic. Slovenija ostaja aktivna zagovornica zaščite ranljivih posameznikov in skupin tako na zasedanjih Sveta za človekove pravice, v Združenih narodih kot v Svetu Evrope.

Svoje izkušnje in poglede so na srečanju z ministri predstavile štiri zagovornice človekovih pravic: Memory Bandera Rwampwanyi, programska direktorica organizacije DefendDefenders v Ugandi, Nedal Al-Salman, vodja oddelka za pravice žensk in otrok v Centru za človekove pravice v Bahrajnu, Vitalina Koval, LGBTI aktivistka iz Ukrajine in Amu Urhonen, finska zagovornica pravic invalidov.