Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Pivec: "Sejem je izjemnega pomena tako za kmetovalce kot odločevalce"

Zadnji dan 57. mednarodnega kmetijskega sejma AGRA je minil v znamenju avstrijske Štajerske, ekološkega kmetijstva, pridelovalcev zelenjave in semenarjev. Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je za zaključek udeležila kolesarjenja od Šentilja do Gornje Radgone z deželnim glavarjem avstrijske Štajerske Hermannom Schützenhöferjem. MKGP je tudi letos obogatilo sejemski program z razstavnim prostorom, številnimi okroglimi mizami in strokovnimi posveti ter aktivno udeležbo predstavnikov ministrstva na sejemskih dogodkih.
1 / 3

»To je bil moj prvi sejem AGRA v vlogi ministrice in zatrdim lahko, da je sejem izjemnega pomena z več vidikov. Marsikateri poslovni sestanek se brez sejma ne bi zgodil, na posvetih se izmenjujejo stališča o aktualnih izzivih s področja kmetijstva, sam obisk pa kaže, da je sejem zelo zaželen med kmetovalci in drugimi deležniki živilsko-prehrambne verige. Zame osebno je zelo pomemben tudi neposreden stik s kmeti, saj iz prve roke izvem, s kakšnimi težavami se soočajo«, je ob zaključku sejma povedala ministrica dr. Pivec. Kot enega ključnih dogodkov na sejmu je izpostavila podpis sporazuma o prašičereji, s katerim se odpira novo poglavje v razvoju prašičereje na Slovenskem. »Zelo sem vesela, da je do njega prišlo, saj ob začetku pogajanj nisem bila optimistična. Dogovorili smo se tudi, da prašičereja vstopi v shemo Izbrana kakovost Slovenije, kar je izjemnega pomena za našega potrošnika«.

Obiskovalce je na jutranjem klepetu danes sicer gostil državni sekretar dr. Jože Podgoršek, ki se je kasneje udeležil še posveta ekoloških kmetov z naslovom »Biodiverziteta kulturnih rastlin in novi poslovni izzivi v ekološki pridelavi« in sprejema avstrijske Štajerske .

Na razstavnem prostoru MKGP je bilo letos v ospredju ozaveščanje potrošnikov o pomenu lokalne hrane, informacijah na živilskih proizvodih, zagotavljanju varne hrane, ekološkem kmetijstvu in ostalih shemah kakovosti, novih tehnologijah in digitalizaciji ter slovenskem ribištvu. Obiskovalcem smo dvakrat na dan predstavljali projekte in rešitve s področja digitalizacije in novih tehnologij, ki zainteresiranim akterjem na podeželskih območjih ponujajo nove možnosti za premagovanje ekonomskih, okoljskih in drugih omejitev. Predstavniki ministrstva so na informacijskih stojnicah odgovarjali na vprašanja o ukrepih kmetijske politike, subvencijah, programih, dejavnostih in novostih na različnih področij dela MKGP in organov v sestavi. Pod okriljem ministrstva se je predstavilo tudi kmetijsko-živilsko šolstvo Slovenije.

Ministrstvo je na AGRI organiziralo  tudi osem okroglih miz in osem strokovnih posvetov, na katerih so sodelovali predstavniki ministrstva ter drugi gostje iz kmetijskega sektorja, gospodarstva, državne uprave in izobraževanja.