Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar na neformalnem zasedanju evropskih ministrov v Helsinkih

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister dr. Miro Cerar se v Helsinkih udeležuje dvodnevnega neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU (Gymnich). Prvi dan zasedanja so ministri za zunanje zadeve skupaj z ministri za obrambo razpravljali o hibridnih grožnjah ter pri tem izpostavili pomen izmenjave informacij med državami članicami EU. V razpravi o Bližnjem Vzhodu so voditelji evropskih diplomacij večino pozornosti posvetili Iranu in položaju v Hormuški ožini. Poudarili so, da mora EU še naprej delovati v smeri umirjanja situacije v regiji in zagotavljanja proste plovbe skozi Hormuško ožino. EU ministri so jasno izpostavili pomen ohranitve jedrskega dogovora z Iranom (JCPOA).

Neformalno zasedanje zunanjih ministrov EU v Helsinkih (Gymnich) | Avtor: Svet EU

Minister dr. Cerar se je ob robu večerje pogovarjal z novim hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, s katerim se je vljudnostno srečal že poleti. Hrvaška bo po Finski prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije, nato bo predsedovanje prevzela Nemčija, ki s Portugalsko in Slovenijo sodeluje v triu predsedstev Svetu EU. Ministra sta govorila o prednostnih nalogah sosednjih držav pri vodenju Sveta Evropske unije in izzivih, ki so pred Unijo.

Za Slovenijo in Hrvaško je ključnega pomena nadaljevanje širitvenega procesa EU na regijo Zahodnega Balkana. Slovenija je in bo ostala glasna v pozivih, da je širitev treba nadaljevati, je izpostavil vodja slovenske diplomacije.

Minister dr. Cerar je še dodal, da je tako za države kandidatke kot za države članice pomembno, da spoštujejo temeljno načelo, na katerem je zrasla Evropska unija – to je vladavino prava. Sodelovanje v evropskem duhu, tudi med našima državama, pomeni spoštovanje evropskih vrednot in dogovorov, ki sta jih državi sprejeli.

Jutri, ko se bodo ministrom držav EU pridružili zunanji ministri držav Zahodnega Balkana, bo razprava tekla o regionalnem sodelovanju na Zahodnem Balkanu.