Skoči do osrednje vsebine

Vodenje Holdinga Kobilarna Lipica bo 3. septembra prevzel direktor Matej Oset

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Vodenje Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o. bo 3. septembra prevzel direktor Matej Oset, ki je na včerajšnji novinarski konferenci predstavil vizijo in prioritete svojega petletnega mandata. Osrednjo pozornost bo posvetil konju lipicancu, med najpomembnejšimi cilji pa bo tudi prenova hotela Maestoso, ki se bo predvidoma začela letos in bo zaključena do 440. obletnice Kobilarne spomladi prihodnje leto.

Novinarska konferenca Holding Lipica

Novi direktor Holdinga Kobilarna Lipica, Matej Oset, je pojasnil, da je nadzorni svet prepričal predvsem s svojimi izkušnjami pri vodenju v gospodarstvu: "Gre predvsem za to, da imaš zdrave ambicije na poslovnem področju, in pa to, da potem tudi narediš, kar si obljubil." Med njegovimi prioritetami pa bo tudi ustanovitev druge odvisne družbe, to je družbe Turizem Lipica, d.o.o., ki bo opravljala pridobitno dejavnost.

Direktor Matej Oset v Kobilarni Lipica obeta teamsko delo: »Prva stvar bo zagotovo temeljit pogovor z zaposlenimi in ugotoviti tudi z vidika zaposlenih, ki so leta ali celo desetletja v podjetju, kje vidijo možnost razvoja in tudi šibke točke. Gre torej za to, da poenotimo organizacijo. Drugi pomembna naloga bo povezovanje z lokalno skupnostjo, tretja pa nadaljevanje rasti kobilarne na temelju povezave med konjerejo in turizmom.

Predsednik Nadzornega sveta Holdinga Kobilarna Lipica Marko Drofenik je predstavil potek razpisa za izbor direktorja, povezanega z dejstvom, da je preoblikovanju Javnega zavoda Kobilarna Lipica v Holding Kobilarna Lipica, d.o.o. sledil javni razpis za izbor direktorja: »Prijavljenih je bilo deset kandidatov, eden med njimi ni izpolnjeval vseh postavljenih pogojev. Nekateri med ostalimi prijavljenimi kandidati so morali dopolniti svoje prijave, česar eden ni storil pravočasno. Tako so se člani nadzornega sveta pogovorili z ostalimi osmimi kandidati in v ožji izbor uvrstili tri.«

Kot je pojasnil Drofenik, je Matej Oset prepričal z bogatimi izkušnjami in predstavitvijo vizije razvoja kobilarne: "Ocenjevali smo njegovo predstavitev in predvsem njegovo vizijo razvoja Kobilarne Lipica v naslednjih petih letih. Oset nas je poleg že omenjenega prepričal tudi s svojim programom za naprej."

Matej Oset bo tako 3. septembra prevzel vodenje Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o. od dosedanje v. d. direktorice Lorele Dobrinja, kateri se je državna sekretarka Eva Štravs Podlogar zahvalila za uspešno delo, s katerim je Lipico popeljala v trend rasti števila obiskovalcev, to je od 77.418 obiskovalcev leta 2015 do 113.719 obiskovalcev leta 2018, kar pomeni največje število obiskovalcev v zadnjih 20 letih.

Lorela Dobrinja je pojasnila, da je vodenje Kobilarne Lipica leta 2016 prevzela z veliko mero odgovornosti, jo popeljala v pozitivne številke glede obiska in prihodkov, stabilno in urejeno poslovanje, poskrbela za uspešno prenovo predstave z lipicanci ter sistematičen trening in šolanje konj. Za sodelovanje se je zahvalila celotni ekipi kobilarne in obenem napovedala osrednjo letošnjo prireditev v Lipici, Dan Kobilarne Lipica, na katerem bodo 8. septembra nastopili najlepši lipicanci, Vlado Kreslin z Bandom in Policijski orkester. Naslednja priložnost, ko bo lipicanci znova v ospredju pozornosti, bo svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg, ki bo od 11. do 15. septembra v Drebkau v Nemčiji, kjer bosta nastopila voznika Kobilarne Lipica Klemen Turk in Miha Tavčar – aktualni svetovni prvak v maratonski vožnji.