Skoči do osrednje vsebine

Danes na sejmu AGRA v ospredju sadjarji, KGZS, vinogradniki in vinarji

Torek na AGRI je bil posvečen sadjarjem, vinogradnikom in vinarjem. Ministrica dr. Aleksandra Pivec je med drugim sodelovala na okrogli mizi MKGP o vlogi in pomenu žensk na podeželju in dogodku ob dnevu KGZS. Državni sekretar dr. Jože Podgoršek je sodeloval na sadjarskem posvetu, državna sekretarka mag. Tanja Strniša pa se je udeležila seje Sveta za ženske na podeželju.
1 / 3

Po jutranjem klepetu z obiskovalci na razstavnem prostoru MKGP se je ministrica udeležila slavnostnega dogodka Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, kjer je poudarila vlogo KGZS kot pomembnega socialnega partnerja, še posebej pa je izpostavila pomen javne službe kmetijskega svetovanja pri prenosu različnih znanj in strokovnih praks do kmetovalcev. »Povezan sistem inovacij in prenosa znanja v kmetijstvu AKIS bo del prihodnje SKP in bo kot ena ključnih aktivnosti omogočala nadaljnji razvoj slovenskega kmetijstva in podeželja. Ministrstvo bo sodelovalo pri razvoju dobrih praks razvoja AKISA, aktivno vlogo pa pričakujemo tudi od vseh drugih deležnikov«.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je skupaj z ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), mag. Ksenijo Klampfer, predsednico Sveta za ženske na podeželju Vlasto Nussdorfer, predsednico Zveze kmetic Slovenije Ireno Ule in predstavnico podeželske mladine in mladih kmetic udeležila okrogle mize Vloga in pomen žensk na podeželju – izzivi v prihodnje na razstavnem prostoru MKGP. Sogovornice so se strinjale, da je o položaju žensk na podeželju in vseh nerešenih težavah nujno potrebno govoriti, ozaveščati in nuditi vse potrebne vzvode za pomoč. Ključne težave so zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, nasilje nad ženskami in pa tradicionalno dojemanje vlog žensk na podeželju. Ministrica dr. Pivec je poudarila, da je zadovoljna s konstruktivnim sodelovanjem med MKGP in MDDSZ ter ustanovitvijo Sveta za ženske na podeželju, saj so postavljeni trdni temelji za učinkovito reševanje te problematike. Sogovornice so se strinjale, da je ključno glasno opozarjanje in ozaveščanje vseh morebitnih žrtev kršenja pravic ter istočasno zagotavljanje pomoči in možnosti ob učinkovitem sodelovanju vseh deležnikov.

Pred tem se je ministrica Pivec udeležila seje Odbora Državnega zbora RS za kmetijstvo na temo digitalizacije v kmetijstvu in podeželju – pametne rešitve za kmetijstvo prihodnosti, ki je danes potekala na sejmu AGRA.

Že dopoldne se je na razstavnem prostoru MKGP odvila okrogla miza Kako povezati gostinstvo, gastronomijo, turizem in kmetijstvo – priložnosti in rešitve, na kateri so predstavniki ministrstva, Slovenske turistične organizacije, združenja turističnih kmetij in predstavnik FAMA trgovske verige predstavili izkušnje na svojem področju, tako pozitivne kot pomanjkljivosti. Poudarili so možne še neizkoriščene priložnosti raznolikih storitev in produktov. Strinjali so se, da je med vsemi deležniki potrebno vzpostaviti zaupanje, spoštovanje in močno sodelovanje s ciljem turistom ponuditi čisto, naravno okolje, lokalno pridelano hrano in tradicionalne slovenske jedi ter aktivno preživljanje prostega časa za krepitev zdravja.

Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se je udeležil tradicionalnega sadjarskega posveta, kjer so razpravljali o napovedi pridelka in aktualnih temah v sadjarstvu. »Sadjarstvo ima zelo pomembno vlogo tudi zaradi pomena sadja pri zdravi prehrani in velikega potenciala za nadaljnji razvoj«, je sadjarjem povedal državni sekretar. Poudaril je pomen prenosa znanja v sadjarstvu, pozval k nadaljnji krepitvi organizacij proizvajalcev v sektorju sadja in zelenjave ter pozdravil lanski vstop sadjarjev v shemo »Izbrana kakovost - Slovenija«. S sadjarji je spregovoril tudi o naložbah za boj proti podnebnim spremembam in pričetku dogovorov o razvoju sadjarskega sektorja.

Državna sekretarka mag. Tanja Strniša je danes sodelovala na okrogli mizi o stanju v vinogradništvu pred trgatvijo in seji Sveta za ženske na podeželju, ki je potekala v okviru posveta kmečkih žena.

Ministrica se je ob koncu dne sestala še s podpredsednikom Pokrajinske vlade Vojvodine, nato pa se je z državnima sekretarjema udeležila vojvodinsko-slovenskega zadružnega večera in okrogle mize o možnostih krepitve medsebojnega sodelovanja.

Jutrišnji dan na sejmu AGRA bo v znamenju zadružnikov, prašičerejcev, rejcev drobnice in zamejskih Slovencev. Na dopoldanski okrogli mizi na razstavnem prostoru MKGP bodo govorili o vlogi Univerze v Ljubljani pri izobraževanju in prenosu znanja v slovensko agroživilstvo, zadnja okrogla miza, na kateri bosta sodelovala ministrica dr. Pivec in okoljski minister Simon Zajc, pa bo posvečena povezovanju različnih resorjev pri razvoju slovenskega podeželja.