Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Bratušek s pohvalo sodelavcem za pridobitev 101 milijona evrov evropskih sredstev

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ponosna na sodelavce za pridobitev evropskih sredstev za nadgradnjo železniške proge Maribor-Šentilj-državna meja.

»Ponosna sem na vse sodelavce z ministrstva in Direkcije za infrastrukturo. S skupnimi močmi smo dosegli, da bomo za projekt nadgradnje železnice med Mariborom in državno mejo z Avstrijo prejeli toliko evropskih sredstev, kot smo jih predvideli,« ob odobritvi evropskega sofinanciranja pravi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. »Za naslednje leto se obeta zmanjšanje proračunskih sredstev za ceste in železnice, zato je nova pridobitev evropskega denarja za naše projekte še toliko bolj pomembna.«

Ministrstvo za infrastrukturo je s strani Evropske komisije uradno obvestilo o dodelitvi 101 milijona evrov za nadgradnjo obstoječega tira železniške proge Maribor-Šentilj-državna meja prejelo prejšnji teden. Zahtevno in intenzivno delo, da bi Evropsko komisijo prepričali v podporo projektu, pa je potekalo že vse od priprave vloge za sofinanciranje projekta, ki smo jo Evropski komisiji posredovali v začetku decembra 2018.

S pridobljenimi evropskimi sredstvi iz Operativnega programa izvajanja Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 bomo nadgradili 18 kilometrov železniške proge na omenjenem odseku, za kar bomo do sredine leta 2023, ko naj bi projekt za ključili, skupno porabili dobrih 253 milijonov evrov.

Po koncu del bo povečana zmogljivosti železniške povezave med Mariborom in Šentiljem s 67 vlakov na 84 vlakov na dan, proga bo prenesla težje in daljše vlake, poleg tega pa bo zaradi izgradnje izvennivojskih križanj ceste z železnico večja tudi stopnja prometne varnosti.

Na ministrstvu se trudimo pridobiti tudi evropska sredstva za druge velike projekte na področju prometne infrastrukture. Z Evropsko komisijo tako usklajujemo vlogo za sofinanciranje gradnje dela projekta Divača-Koper (gradnja tunela 8, viaduktov 1 in 2) v višini 80 milijonov evrov. V zaključni fazi je usklajevanja s tehnično asistenco Jaspers za sofinanciranje gradnje 3. razvojne osi (jug) na odseku Novo mesto-Maline v višini 39,7 milijonov evrov, za ureditev vozlišča Pragersko pa pričakujemo odobritev evropskega sofinanciranja v višini 40 milijonov evrov.