Skoči do osrednje vsebine

Premier otvoril 57. kmetijsko-živilski sejem AGRA 2019

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes dopoldne v Gornji Radgoni slavnostno otvoril 57. kmetijsko-živilski sejem AGRA 2019. V otvoritvenem nagovoru je navzoče opomnil, da kmetijstvo potrebuje razvoj in modernizacijo, hkrati pa poudaril tudi zavedanje Vlade Republike Slovenije o izzivih, ki pestijo slovenskega kmeta.

Premier je izrazil veliko čast in veselje, da je lahko danes govornik in da lahko ta sejem tudi odpre, saj 57 let tradicije ni malo, pri čemer je izpostavil, da je 57 tudi številka, kolikor je povprečna starost slovenskega kmeta, kar je po njegovem mnenju skrb vzbujajoč podatek.

»Ni naključje, da so sejmu dali ime sejem nove generacije, kajti če nova generacije ne bo v pravem času prevzemala kmetij, ko je še volja, ko je še energija, potem se slovenskim kmetijam ne bo dobro pisalo.«

Pri tem se zaveda, da to ni edina težava, ki danes pesti slovenske kmetice in kmete, vendar pa so, kot poudarja premier, vse težave rešljive z ustreznim dialogom in ne kar čez noč. »V prihodnosti se bo treba usmeriti v nove izzive, v digitalizacijo, v posodobitev slovenskih kmetij in poenostavitev delovnih procesov. To se v veliki meri že dogaja, veliko pa bi se lahko zgodilo že v preteklosti,« je opozoril.

V nadaljevanju nagovora se je navezal tudi na aktualne izzive, pri čemer je poudaril, da je »populacija volkov in medvedov previsoka. Številka je previsoka in s tako številko se tudi slovenskemu kmetijstvu ne piše dobro. Populacijo zveri moramo spraviti na sprejemljivo število, potem se bomo pogovarjali tudi o sobivanju, vendar to na tistih območjih, kjer je to naravno in kjer je to možno. Namreč to ni možno povsod in govoriti, da bo kar cela Slovenija habitat, je nemogoče in nerealno.«

Želi si, da je njihov sogovornik pri reševanju izzivov sindikat kmetov in ne najrazličnejši povzpetniki ter dodal, da so »s sindikatom že vzpostavili zelo dober dialog in tako nameravajo sodelovati tudi v prihodnje. Brez politike, ampak s stroko. In vedno bomo delali za slovenskega kmeta, ker je to naša naloga. Če ne bo slovenskega kmeta, ne bo slovenske hrane, posledično ne bo zdravja in če ne bo zdravja tudi ne bo na koncu Republike Slovenije.«

Ob zaključku nagovora je vsem organizatorjem in razstavljavcem zaželel uspešen sejem in veliko uspehov tudi v prihodnje ter pristavil »sejem AGRA je že zdavnaj dobil domovinsko pravico za celotno Slovenijo in je izjemnega pomena«.

Po slovesnosti si je predsednik vlade skupaj z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec, evropskim komisarjem za kmetijstvo in razvoj podeželja Philom Hoganom in deželno sekretarko za gospodarstvo, turizem, znanost in razvoj avstrijske Štajerske mmag. Barbaro Eibinger-Miedl sejem ogledal, sodeloval pa je tudi pri simbolični zasaditvi gorskega bresta.

Ob robu

Sejem AGRA 2019, ki poteka od 24. do 29. avgusta, je po besedah organizatorjev največji slovenski sejem in eden najpomembnejših kmetijsko-živilskih sejmov v Evropski uniji. Na 71.800 kvadratnih metrih razstavnih površin letos sodeluje 1850 razstavljavcev iz 32 držav, partnerica sejma je avstrijska Štajerska. Glavni poudarki tokratnega sejma so nove tehnologije v kmetijstvu, digitalizacija v agroživilstvu, precizno kmetijstvo, mednarodno gospodarsko sodelovanje in generacijska pomladitev. Sejem spodbuja samooskrbo, pridelavo in potrošnjo hrane iz naše bližine, ekološko kmetijstvo in krožno gospodarstvo. Prizadevanjem pridelovalcev za trajnostno blaginjo so se z razstavnimi prostori in odmevnimi dogodki pridružile številne gostujoče regije in države ter najvidnejše slovenske državne, zbornične, gospodarske in strokovne institucije.