Skoči do osrednje vsebine

Naj starši pospremijo v šolo prvošolce in prvošolke

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Približuje se pričetek šolskega leta. Prvi šolski dan je za otroke, ki prvič prestopijo šolski prag, poseben dogodek, prav tako za njihove starše, zato je prav, da ta dan preživijo skupaj. Tudi na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport si prizadevamo, da svojim zaposlenim omogočamo družini prijazne delovne pogoje.

Zaposlenim omogočamo, da na ta dan izkoristijo pravico do izrednega dopusta. Vlogo za izredni dopust zaposleni na ministrstvu predložijo kadrovski službi ministrstva, k vlogi pa morajo priložiti kopijo potrdila o vpisu oziroma kopijo obvestila o sprejemu otroka v prvi razred.

Tudi Vrhovno sodišče Republike Slovenije je s sodbo zavzelo stališče, da je spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan neodložljiv opravek, saj gre za enkraten, neodložljiv dogodek, pri katerem se od staršev družbeno pričakuje, da ta dan v šoli preživijo s svojim prvošolcem.

Minister dr. Jernej Pikalo vse delodajalce poziva, da sodbo Vrhovnega sodišča RS upoštevajo in svojim zaposlenim omogočijo, da z otroki skupaj delijo radosti prvega šolskega dne, ki je enkraten in pomemben življenjski dogodek v življenju vsakega državljana in državljanke.